Agenţia „Moldsilva” derulează o serie de activităţi cu caracter informativ şi de promovare a cunoştinţelor silvice, cu ocazia lansării evenimentului public „Luna pădurii”, în perioada 15 martie – 15 aprilie, curent.
O asemenea abordare a activităţilor de susţinere a creării şi dezvoltării fondului forestier este motivată de necesitatea implicării silvicultorilor şi societăţii pentru a reuşi un important proiect de ţară. Implementarea calitativă a Programului Naţional de Împădurire şi Reîmpădurire a cca. 100000 ha este un lucru absolut necesar în realitatea schimbărilor climatice, iar prin promovarea şi mediatizarea importanţei fondului forestier, pot fi antrenate diverse resurse în desfăşurarea calitativă.
Accente importante sunt considerate conştientizarea, promovarea şi implicarea societăţii în diverse campanii ce au drept scop final plantarea culturilor silvice şi majorarea substanţială a suprafeţelor acoperite de vegetaţie forestieră. În această perioadă, specialiştii din cadrul Agenţiei „Moldsilva” şi entităţilor silvice teritoriale vor fi prezenţi în cadrul emisiunilor tv şi radio, meselor rotunde, lecţiilor deschise şi altor evenimente publice şi practice, în care discuţiile despre viitorul nostru şi viitorul pădurilor vor fi completate cu argumente de rigoare pentru implicare şi contribuţie efectivă.
În cadrul Agenţiei „Moldsilva” se planifică, în semestrul I al anului 2022, crearea culturilor silvice pe o suprafață de 611 ha. Tradițional pentru această perioadă vor fi efectuate lucrări de ajutorarea a regenerării naturale pe o suprafață de 1872 ha prin provocarea drajonării în arboretele gospodărite în regim de crâng. Lucrările de completare a sectoarelor parcurse cu lucrări de regenerare în anii precedenți, vor acoperi, de această dată, o suprafață de 482 ha.
Totodată, cele 24 de entități silvice teritoriale sunt implicate întru executarea lucrărilor planificate la compartimentul „Regenerarea păduriiˮ. Doritorii de a participa la lucrările de plantare a arborilor, în primăvara anului curent, urmează să se adreseze prin intermediul acestora, iar informaţia oficială de reper se va regăsi în paginile oficiale ale entităților silvice.
Silvicultorii vor fi antrenaţi în această perioadă şi în ample activităţi de salubrizare a fondului forestier, astfel şi pe această cale se lansează o invitaţie oficială de participare pentru diverse instituţii şi persoane fizice. Activităţile practice vor fi însoţite de mesaje ce vor aduce importanţa fondului forestier în prim-plan, iar conştientizarea de către societate a acestui impact reprezintă şi o şansă pentru un viitor sigur cu un mediu ambiant curat.
Sursa: Agenţia „Moldsilva”