Schimbările climatice au dus la modele meteorologice extreme care au un impact deosebit de puternic asupra Americii de Sud. Continentul este expus riscului unei crize climatice, cu alunecări de teren dramatice în Brazilia, incendii de vegetație în Argentina și inundații în Amazon în ultima lună, punctează Associated Press cu referire la raportul Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC).
Raportul notează că încălzirea globală a schimbat intensitatea și frecvența evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi El Niño și La Niña. Acesta este numele fenomenelor climatice care, la rândul lor, încălzesc și răcesc stratul de suprafață al apei din Oceanul Pacific. Schimbarea lor prea rapidă și frecventă afectează negativ clima, deoarece încălzirea și răcirea temperaturii apei afectează schimbările în modelele meteorologice din întreaga lume. În plus, El Niño și La Niña au devenit mai greu de prezis, rezultând daune suplimentare.
Schimbările climatice au lovit America de Sud cel mai puternic. Râul Parana, care curge prin trei țări ale continentului, se confruntă cu o secetă – apele sale sunt la cel mai scăzut nivel din 1944. În Brazilia, din cauza ploilor abundente, au început alunecări de teren și inundații – zeci de oameni au rămas fără adăpost.
Pădurile joacă un rol vital în stabilizarea climei de pe continent și prevenirea creșterii temperaturilor. Climatologul brazilian Carlos Nobre a remarcat că pădurea tropicală Amazon stochează între 150 și 200 de miliarde de tone de carbon. „Dacă pierzi pădurea, atunci dioxidul de carbon, principalul gaz cu efect de seră, va intra în atmosferă. Prin urmare, este foarte important să salvăm pădurea”, a spus Nobre.
Cu toate acestea, majoritatea guvernelor din regiune nu au ținut cont de aceste avertismente – nu fac nimic pentru a opri exploatarea forestieră ilegală și minerit în regiunile vulnerabile. Cu scopul conservării pădurilor, continentul este din ce în ce mai dependent de eco-activiști care, prin acțiunile lor, încearcă să salveze mediul. Raportul IPCC notează, de asemenea, că schimbările de precipitații și temperaturile extreme afectează producția agricolă în toată America Centrală și de Sud. Climatologii prevăd că schimbările climatice vor începe să afecteze securitatea alimentară în zonele rurale, iar dezastrele naturale similare – secete, furtuni, incendii – vor zgudui și mai mult continentul.