Omenirea luptă cu poluarea mediului în general și a aerului în special de câteva secole la rând – încă de la apariția producției industriale. Deși necesitatea conștientizării protecției mediului este clară, nu există multe evaluări ale eficacității acestui exercițiu. Pentru a completa o lacună evidentă în cunoștințe, cercetătorii americani au examinat rezultatele unui aspect al controlului poluării aerului – efectul înăspririi reglementărilor de mediu pentru transportul privat. Cercetările științifice cu rezultatele studiului au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences. Autorii acesteia sunt o echipă internațională de oameni de știință de la universitățile Harvard, Cambridge (SUA), Qinhua (China) și Toulouse (Franța).
Cercetătorii au analizat datele privind concentrația de microparticule PM2,5 în aer peste orașele din SUA din 2008 până în 2017. Au fost interesați de modul în care noile standarde de mediu pentru mașinile cu motoare cu ardere internă, una dintre principalele surse de poluare, au afectat acest indicator. Graficele rezultate au fost comparate cu informații despre mortalitatea prin boli ale sistemului cardiovascular și respirator.
Mai mult decât atât, ultimei probe au fost aplicate filtre, ceea ce a făcut posibil să se evalueze ce proporție de decese se afla fără ambiguitate „pe conștiința” microparticulelor. Oamenii de știință notează că datele nu pot fi exacte, toate astfel de studii se bazează pe modele cu diferite grade de fiabilitate. Cu toate acestea, nu există alte metode de analiză în arsenalul cercetătorilor și nu sunt încă prevăzute. Deci, munca specialiștilor americani este destul de potrivită ca estimare preliminară aproximativă a efectului reducerii emisiilor de PM2,5.
Rezultatele sunt foarte încurajatoare. În primul rând, poluarea aerului cu particule este într-adevăr în scădere și se reduc într-un ritm destul de bun. În al doilea rând, aceste măsuri au putut salva viețile a cel puțin 7,9 mii de oameni. Statele Unite au economisit aproximativ 270 de miliarde de dolari (de la 190 la 480 de miliarde, conform diverselor estimări) la cheltuieli medicale și pierderi financiare aferente pentru stat. Dacă luăm în considerare faptul că efectele particulelor PM2,5 asupra corpului uman sunt cumulative, atunci fără reducerea poluării aerului din 2008 până în 2017 ar fi murit 48.200 de oameni (de fapt 19.800).
Toate valorile calculate oferite de oamenii de știință în studiul lor fac o medie din rezultatele evaluării în funcție de diferite modele. De fapt, cifrele variază foarte mult, dar indiferent de metodologia utilizată, corelația finală pozitivă este întotdeauna observată. Acest lucru ne permite să concluzionăm că efectul unor standarde de mediu mai stricte există, dar evaluarea sa exactă este dificilă și necesită dezvoltarea unor modele mai avansate.