Climatologii au descoperit că rata de topire a ghețarilor din Himalaya a crescut de aproximativ zece ori în ultimele decenii. În comparație cu Mica Eră de Gheață, care a durat în această zonă în anii 1300 – 1600, aria de gheață a scăzut cu 40%. Studiul a fost publicat de revista științifică Scientific Reports.
„Observațiile noastre arată că calota glaciară din Himalaya se micșorează de zeci de ori mai repede decât a fost în secolele trecute. Această accelerare a avut loc în ultimele decenii și coincide în timp cu debutul încălzirii globale antropice”, a declarat unul dintre autorii lucrării, Jonathan Carriwick de la Universitatea din Leeds (Marea Britanie).
Datorită încălzirii globale, temperatura din regiunile polare ale Pământului a devenit cu 4-9°C mai mare decât în secolele precedente. Oamenii de știință se tem că, din această cauză, suprafața lor va scădea în curând. În special, oamenii de știință sugerează că până la jumătatea secolului, stratul de gheață al Alpilor va fi redus cu 45%, indiferent de acțiunile ulterioare ale omenirii.
Carrivick și colegii săi au stabilit că ghețarii din Himalaya, unde sunt concentrate cele mai mari rezerve de gheață de munte de pe Pământ, se schimbă într-un mod similar. Oamenii de știință au ajuns la această concluzie în timpul analizei imaginilor satelitare ale munților Himalaya, ceea ce le-a permis să urmărească modul în care grosimea stratului de gheață a acestor munți s-a schimbat de pe vremea așa numitei Micii Epoci de Gheață. Oamenii de știință numesc aceasta o perioadă în care temperaturile de pe Pământ au scăzut semnificativ în comparație cu Evul Mediu timpuriu și cu antichitatea. Acest lucru a dus la o creștere a zonei ghețarilor, care în anii următori au început să se retragă treptat pe măsură ce temperaturile medii anuale din munți și regiunile circumpolare au crescut. În Himalaya, această perioadă a durat între 1300 și 1600 d.Hr.
Climatologii britanici au devenit interesați de modul în care activitățile umane și emisiile antropice de gaze cu efect de seră au afectat aceste procese. Pentru a face acest lucru, ei au studiat în detaliu imaginile din Himalaya și au încercat să găsească pe ele urme relativ proaspete ale existenței masivelor de gheață care s-au topit în trecutul recent. Cercetătorii au combinat aceste date din diferite regiuni ale munților, ceea ce le-a permis să întocmească prima hartă a ghețarilor din Himalaya din timpul Micii Epoci de Gheață.
Analiza a arătat că zona calotei glaciare Himalaya este cu aproximativ 40% mai mică decât era în trecut. Mai mult, majoritatea reducerilor din suprafața sa au avut loc în ultimele decenii. Carrivick și colegii săi estimează că ghețarii au început să se retragă în acest moment de aproximativ zece ori mai repede decât au făcut-o la mijlocul secolului trecut și în epocile istorice anterioare.
Aceste procese au afectat în mod deosebit ghețarii asociați cu lacurile mari, precum și acele masive de gheață care au fost acoperite cu un număr mare de resturi de rocă. Oamenii de știință speră că informațiile pe care le-au colectat vor ajuta la analiza ghețarilor din Himalaya care se vor topi cel mai repede în următorii ani. Acest lucru va permite autorităților țărilor din regiune să se pregătească în avans pentru dispariția lor, au declarat Carriwick și colegii săi.