Oamenii de știință de la Universitatea din California, Riverside au stabilit că schimbările climatice afectează negativ dieta bondarilor, a căror existență este asociată cu polenizarea multor culturi, inclusiv roșii, afine, ardei și cartofi, punctează un articol publicat în revista Microbial Ecology.
Schimbările climatice afectează echilibrul microbian al nectarului de flori, care este o sursă de hrană pentru insecte, scriu cercetătorii. Acest lucru pune în pericol sănătatea bondarilor, care la rândul lor va afecta disponibilitatea produselor proaspete. Chiar și cu o ușoară creștere a temperaturii, metabolismul microbilor este accelerat, ceea ce îi face să se înmulțească mai repede și să absoarbă un procent mai mare din zaharurile din nectar.
Pentru a testa preferințele gustative ale bondarilor, oamenii de știință au pregătit mai multe tipuri de nectar într-un laborator. Un număr de mostre de nectar au fost sterilizate, iar unele au conținut microbi plasați într-un mediu cu temperatură scăzută sau ridicată.
S-a dovedit că bondarii preferau doar nectarul cu o anumită cantitate de microbi, chiar dacă conținea mai puțin zahăr. Au renunțat la nectarul cu prea mulți microbi, precum și la nectarul fără germeni. Oamenii de știință speculează că bacteriile și drojdia ajută bondarii să digere zahărul sau că microorganismele produc metaboliți care sunt benefici pentru sănătatea insectelor.