La Chișinău a avut loc o conferință dedicate proiectului „Entrepreneurship in rural tourism sector for youth with disabilities 2/ERTSYD2ʺ organizată de Centrul de Consultanță Ecologică Cahul, unde au participat partenerii proiectului din 6 țări (Ucraina, Polonia, Portugalia, Letonia, Georgia și Moldova).
A fost abordată problema incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități, care devine din ce în ce mai urgentă la moment și ar trebui să obțină mai multă vizibilitate la nivel transnațional, cu scopul de a atinge mai multe ținte, beneficiari și părți interesate. Proiectul respectiv asigură implicarea tinerilor (inclusiv a celor cu dizabilități) din zonele rurale în viața socială și publică activă, oferindu-le noi oportunități pentru a deveni independenți financiar și social prin
intermediul instrumentelor de antreprenoriat și să își demareze propria afacere în agroturism în localitatea natală. Un alt obiectiv al proiectului prevede creșterea gradului de profesionalizare pentru persoanele implicate în lucrul cu ineretul, incluziunii persoanelor cu dizabilități în domeniul antreprenoriatului social în turismul rural utilizând instrumentele și materialele programului, elaborate în cadrul proiectului, pentru a promova desfășurarea de instruiri similare la nivel local și național pentru tinerii cu dizabilități și familiile acestora cu privire la modul de lansare a propriei afacere în sectorul turismului rural.
Potrivit patenerului din Ucraina, Natalia Ignatiuc, reprezentanta organizației ʺCrucea Verdeʺ, proiectul
dat are o mare importanță pentru că apără drepturile unor comunități cel mai des discriminate: tinerii și
populația rurală dar și persoanele dizabilități:
În cadrul proiectului au fost organizate vizite a tinerilor în Ucraina, care au implicat 36 de tineri (20 cu dizabilități) pentru împărtășirea celor mai bune practici ale turismului rural și antreprenoriatului. Au fost organizate patru traininguri – câte unul în fiecare țară, implicând 96 de participanți (24 participanți la training, 6 participanți noi din fiecare țară la fiecare training), inclusiv 48 de persoane cu dizabilități. Reprezentanta Centrului de Consultanță Ecologică Cahul, Crina Patrichi, a declarat pentru ECO FM, că în toate statatele partenere implicate în proiect, infrastructura turistică pentru persoanele cu dizabilități este slab dezvolată:
Pe parcursul desfățurării proiectului părțile implicate au realizat câte un material video, care a fost tradus în engleză, ucraineană, română, germană și georgiană și reflectă cele mai bune practici utilizate la ei în țară referitor la serviciile din industria turismului rural, prestate de către persoanele cu dizabilități.
Reprezentanta Georgiei, Sophie Nicoladze a punctate principalele activități realizate în cadrul proiectului în țara sa natală:
În cadrul conferinței, toate părțile proiectului șiau asumat responsabilități referitor la durabilitate, și au planificat unele activități pentru perioada de timp următoare.