Congresul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN) și-a încheiat vineri activitatea la Marsilia cu un apel adresat țărilor lumii să intensifice măsurile de protecție a patrimoniului natural, documentul a fost denumit „Manifestul de la Marsilia”.
„Succesul economic al țărilor nu mai poate fi atins în detrimentul naturii. Noi înșine facem parte din natură și depindem de ea în viața noastră și în asigurarea existenței noastre”, se spune în document. Acesta subliniază că planurile de revigorare a economiei dezvoltate în timpul pandemiei COVID-19 ar trebui să ia în considerare obiectivele de protecție a naturii și „cel puțin 10% din finanțarea totală ar trebui alocată acestor măsuri”. În același timp, alte componente ale planurilor de susținere a economiei nu ar trebui să afecteze în niciun fel mediul.
Experții organizației subliniază că „măsurile urgente de protecție a climei și obiectivele în domeniul protejării biodiversității nu sunt contradictorii și formează două aspecte ale aceleiași probleme”. O atenție deosebită în document este acordată impactului pandemiei coronavirusului. Potrivit organizației, pandemia doar „a dezvăluit caracterul atitudinii inacceptabile a relației omului cu natura”.
Potrivit UICN, „aparent, omenirea va trebui să protejeze și să refacă cel puțin jumătate din planetă”. Lupta împotriva încălzirii climatice ar trebui, conform organizației, să se desfășoare în jurul unui obiectiv clar – reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și limitarea încălzirii climatului Pământului la 2 sau chiar 1,5 grade Celsius.