Proiectul ”Dezvoltare locală prin abilitarea și implicarea cetățenilor! Nouă ne pasă!” este implementat de A.O. „ProEntranse” și este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Obiectivul general al proiectului este abilitarea cetățenilor prin participare activă și constructivă la procesele decizionale la nivel local privind dezvoltarea durabilă a societății în Micleușeni și Vorniceni. Proiectul a fost lansat în luna martie anul curent iar activitățile vor demara paralel în ambele localități. În luna martie s-au desfășurat primele 2 ședințe preparatorii la primăriile din Vorniceni și Micleușeni în cadrul proiectului unde au participat reprezentanții Administrațiilor Publice Locale, inclusiv primarii din cele două localități, consilieri, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ școlare / preșcolare și alți cetățeni interesați de activitățile ce urmează a fi desfășurate în cadrul proiectului. Lucia Ușurelu, reprezentanta organizației „ProEntranse”, a prezentat în cadrul ambelor ședințe conceptul proiectului propus și prnicipalele activități ce urmează a fi implementate în următoarele 6 luni.
Un alt subiect ce a fost abordat în cadrul sesiunilor a fost importanța selectării a 2 coordonatori locali din Micleușeni și Vorniceni care vor avea rolul de legătură dintre ProEntranse și localnici, asigurând o mai bună apropiere de problemele reale ce urmează a fi soluționate.
Cetățenii din ambele localități au manifestat din start interes pentru noul proiect, potrivit coordonatoarei Lucia Ușurelu:
Vor fi mobilizați 50 de cetățeni din cele 2 localități selectate, inclusiv femeile, minoritățile etnice și religioase, tinerii și bătrânii, pentru a monitoriza procesele de achiziții din localitate. Vor monitoriza gestionarea și întreținerea infrastructurii publice, vor lua parte la luarea deciziilor stringente din comunitate.
Lucia Ușurelu a declarat pentru EcoFM că în următoarele patru luni vor fi organizate instruiri pentru reprezentanții APL-urilor și consilierilor locali care au scop sporirea vizibilității decizionale în cadrul primăriilor și îmbunățirea relației cetățeni-primărie:
Pentru perioada activă a proiectului sunt planificate 6 evenimente active cu participarea a 50 de elevi, care prin activități (simulări a ședințelor consiliilor locale) vor afla modalitățile de implicare în procesele decizionale la nivel local. În preajma primăriei va fi instalat un panou informativ pentru ca populația care nu are acces la internet să poată afla informația din localitate. În scopul activizării populației vor fi amplasate urne speciale unde cetățenii vor putea lăsa mesaje și comentarii referitor la unele decizii.
Potrivit Luciei Ușurelu vor fi identificate organizațiile societății civile pentru a crea un grup care să promoveze implicarea cetățenilor prin activități de salubrizare și plantare a ambelor localități. Echipa de implementare are așteptări mari de la proiectul abia început și dorește să atingă mai mulți indicatori, ca de exemplu: reprezentanții Administrației Publice Locale vor cunoaște mai bine cum să întrețină o relație deschisă cu cetățenii și cum să sporească gradul de transparență din cadrul primăriei; va crește gradul de implicare a populației în luarea deciziilor; va spori încrederea cetățenilor în reprezentanții APL; vor fi implicare minoritățile etnice din localitate în politicile publice; tineri se vor implica activ în procesele decizionale la nivel local.
Asociația Obștească„Media Grup MERIDIAN” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „ VOCEA TINERILOR – element durabil pentru un viitor verde” în raioanele Ștefan Vodă, Fălești, Sângerei și Anenii Noi.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeanăși implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).