Savanții au întocmit un clasament al orașelor europene cu cele mai ridicate rate de deces asociate cu poluarea aerului. Experții au compilat trei modele matematice, pe care le-au combinat pentru a determina nivelurile medii ale fiecărui poluant din fiecare oraș. Valorile anului 2015 au fost luate ca reper și au fost comparate cu datele din 2018.
Potrivit unui articol publicat în The Lancet Planetary Health, cele mai mari rate de deces asociate cu gazul toxic NO2 au fost înregistrate în orașele din Spania, Belgia, precum și Italia și Franța.
În același timp, până la șapte procente din mortalitatea totală (cel mai mare procent) se înregistrează la Madrid. În plus, cele mai multe decese cauzate de particulele suspendate au fost înregistrate în Valea Po din Italia, precum și în sudul Poloniei și în Republica Cehă. În orașul Brescia, Italia, proporția deceselor asociate cu PM2,5 este de până la 15% fără precedent.
Savanții afirmă că dacă nivelurile de particule ultrafine PM2.5, precum și gazul NO2, ar fi menținute în aceste orașe la nivelurile recomandate de OMS, atunci ar fi posibil de evitat până la 51900 de decese premature pe an.