Oceanul va putea hrăni omenirea în cei mai dificili primii doi ani după un posibil război nuclear, doar dacă va exista o modernizare a gestionării resurselor biologice marine, care la moment sunt grav epuizate de pescuitul excesiv în zonele cheie piscicole, afirmă studiul publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
În prezent, armele nucleare continuă să reprezinte o potențială amenințare pentru umanitate. Arsenalele sale sunt în creștere în India, Pakistan și Coreea de Nord, pe lângă cele deja existente în Statele Unite, Rusia, China, Franța, Marea Britanie și Israel. În cazul unui război nuclear, o cantitate mare de particule de zgură rezultată în urma incendiilor va pătrunde în atmosfera Pământului și acest lucru va duce la o scădere a cantității de lumină solară și la o răcire extinsă pe planetă – așa-numita iarnă nucleară.
Se așteaptă ca schimbările climatice să afecteze agricultura: pe fondul unei clime reci cantitatea culturilor se va micșora și va începe o penurie acută de alimente la nivel mondial. Oamenii de știință estimează că chiar și un conflict nuclear local între India și Pakistan, care utilizează un procent din arsenalele lor nucleare, va elibera cinci milioane de tone de funingine în atmosferă și va reduce producția de alimente în lume cu 11% în cinci ani. În același timp, posibilele consecințe ale războiului nuclear pentru ecosistemele marine, care sunt în prezent principala sursă de proteine pentru dieta a trei miliarde de oameni, nu au fost încă studiate.
Oamenii de știință conduși de Kim J. N. Scherrer de la Universitatea Autonomă din Barcelona au studiat posibilitatea ca resursele biologice ale oceanelor să poată alimenta omenirea în cazul unui război nuclear, în condițiile declinului agriculturii clasice. Au fost realizate modele matematice folosind șase scenarii posibile ale unui război nuclear: cinci variante ale unui conflict regional între India și Pakistan cu grade diferite de intensitate cu emisii de la 5 la 47 de milioane de tone de funingine în atmosferă, precum și o variantă a unui război nuclear între Statele Unite și Rusia cu o emisie de 150 milioane de tone de funingine în atmosferă.
Autorii studiului au analizat posibilul răspuns al economiei la consecințele unui război nuclear în cinci gradații: BAU (uzualitate ca de obicei – fără consecințe tangibile din cauza războiului), F + (declin în agricultură și o mică creștere a pescuitului), F ++ (declin mai tangibil în agricultură și semnificativ creșterea pescuitului, F- (lipsă de combustibil, distrugerea infrastructurii și amenințarea la adresa siguranței publice) și F– (lipsă critică de combustibil, distrugerea infrastructurii și amenințarea la adresa siguranței publice) Autorii studiului au luat valorile actuale și potențiale ale parametrilor de pescuit în modelul BOATS.
S-a dovedit că fluxul de un milion de tone de funingine în atmosferă va fi însoțit de o reducere a pescuitului cu două procente, iar biomasa fructelor de mare cu un procent. În cazul unui război nuclear între Rusia și Statele Unite, cu 150 de milioane de tone de zgură care intră în atmosferă, pescuitul mondial de pește și fructe de mare va scădea cu 29 ± 7 la sută. Scenariile unui conflict nuclear local între India și Pakistan (fără lipsă de combustibil și distrugerea infrastructurii din întreaga lume) vor duce la o creștere temporară a pescuitului (cu maximum 30 la sută), dar numai datorită intensificării acestuia. Această situație nu va dura mai mult de doi ani, urmată de o scădere (cu peste 70%) a biomasei oceanice din cauza pescuitului excesiv.
Autorii studiului au menționat că resursele biologice ale oceanelor pot deveni pe termen scurt (aproximativ doi ani), un tampon vital pentru securitatea alimentară, pentru a salva omenirea de foame în primii ani cei mai dificili de după război. Mai mult, sunt capabili să înlocuiască până la 43 ± 35% din proteinele animale actuale din dietă. Cu toate acestea, acest lucru va fi posibil numai dacă gestionarea pescuitului este imediat optimizată: stabilirea de către savanți a reacției negative ale biomasei și ale eficienței pescuitului în caz de război, situație care se datorează în primul rând stării actuale a resurselor biologice marine, care sunt epuizate de pescuit.
Ineficiența gestionării actuale a resurselor biologice ale mării este clar vizibilă analizând situația din Oceanul Pacific: doar în 2017-2018, cel puțin 900 de nave chineze au pescuit ilegal în largul coastei Coreei de Nord, ceea ce a dus la epuizarea locală a populației calamarului Todarodes pacificus din Pacific.