Pe 7 septembrie, a fost stabilită una dintre datele memorabile ale Organizației Națiunilor Unite, numită Ziua Internațională a Aerului Curat pentru cerul albastru(International Day of Clean Air for blue skies), sărbătorită pentru prima dată în 2020.
Nu este un secret faptul că problema poluării mediului a fost inclusă mult timp în numărul problemelor globale ale timpurilor noastre. Din păcate, activitatea și progresul uman au avut întotdeauna un dezavantaj, exprimat prin periclitarea echilibrului ecologic. Pe lângă epuizarea resurselor naturale, activitățile umane au fost însoțite de poluarea diferitelor zone ale mediului: apă, aer, sol. Poluarea, în analiza finală, este considerată de mulți oameni de știință, printre factorii care au un impact serios asupra schimbărilor climatice de pe planetă.
Memorabila dată de 7 septembrie, stabilită prin Rezoluția Adunării Generale a ONU din 19 decembrie 2019, este menită să atragă atenția tuturor țărilor lumii asupra problemei poluării aerului. Oamenii de știință din domeniul medical confirmă faptul că până la o treime din cauzele deceselor umane cauzate de accidente vasculare cerebrale, boli respiratorii cronice, cancer pulmonar și chiar boli cardiovasculare sunt rezultatul poluării atmosferei.
Emisiile în atmosferă a particulelor solide, gazele generate în procesul activității umane se transformă nu numai în schimbări globale climatice, dar au și un impact direct asupra sănătății umane.
Principalul apel al ONU este de a atrage atenția tuturor statelor lumii asupra acestei probleme, de a se preocupa de problema reducerii emisiilor dăunătoare ale întreprinderilor și a transportului în atmosferă pentru a îmbunătăți sănătatea aerului de pe planetă și a îmbunătăți sănătatea umanității în sine.
Doar o abordare integrată și unificarea eforturilor guvernelor din toate țările pot da rezultate eficiente în lupta pentru îmbunătățirea atmosferei Pământului.