Încălzirea globală contribuie la apariția furtunilor tropicale severe, deci dacă temperatura medie continuă să crească pe planetă, numărul lor se va majora. Această opinie a fost exprimată la Organizația Meteorologică Mondială (OMM) – o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite.
Așa cum a explicat purtătorul de cuvânt al OMM, Claire Nyllis, în cadrul unui briefing la Geneva, este „dificil să asociăm” originea unui anumit ciclon tropical cu schimbările climatice. Cu toate acestea, OMM „așteaptă furtuni mai severe în viitor din cauza încălzirii globale”, deoarece „furtunile sunt alimentate de apă caldă”. Potrivit lui Nyllis, „temperaturile ridicate ale apei conduc la niveluri mai ridicate ale mării, care la rândul lor cresc riscul de inundații”.
„Aerul mai cald conține mai mulți vapori atmosferici, iar acest lucru crește probabilitatea furtunilor tropicale, în timp ce mai multă ploaie cade în același timp”, a spus oficialul.
Ea i-a prezentat jurnaliștilor opiniile lui Tom Knutsen, președintele Grupului de lucru al OMM privind ciclonii tropicali și schimbările climatice. El a concluzionat că „precipitațiile asociate ciclonilor tropicali vor crește probabil în viitor din cauza încălzirii antropice și a umidității atmosferice crescute”.
Referindu-se la modelarea situației efectuate de experți, Knutsen a remarcat că, dacă temperatura medie pe planetă va crește cu 2 grade Celsius, ar trebui să se aștepte o creștere a precipitațiilor în timpul furtunilor cu 10-15%. În același timp, intensitatea ciclonilor tropicali se va majora cu 10%. În secolul următor, proporția ciclonilor care ajung la nivelul categoriilor a patra și a cincea este probabil să crească, a declarat președintele grupului de lucru.
Referindu-se la consecințele furtunii Laura care a lovit o serie de țări, Nyllis a reamintit că viteza vântului a depășit 240 km/h. „Aceasta este cea mai gravă furtună care a lovit Louisiana (SUA) din 1856”, a declarat ea. „Aceasta este a șaptea furtună care a lovit uscatul în acest sezon”.
Sezonul uraganelor durează de obicei șase luni în Atlantic, de la începutul lunii iunie până la sfârșitul lunii noiembrie. Un fenomen atmosferic este clasificat ca o furtună tropicală și își primește numele dacă viteza vântului în interiorul său atinge aproximativ 17,5 m/s. Cu viteze ale vântului de 33 m/s sau mai mult, furtuna este clasificată ca uragan.
Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA prezice că actualul sezon al uraganelor din Atlantic va fi extrem de activ din cauza temperaturilor anormale ridicate ale apei din tropice și Caraibe. Experții se așteaptă să se producă 19-25 de furtuni, inclusiv 7-11 uragane.