Societatea Ecologică «Biotica» se bucură de rezultate frumoase la capitolul lucrărilor de infrastructură îndeplinite în cadrul proiectului „Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltare instituțională în Zona Ramsar Nistrul de Jos”, realizat cu sprijinul Agenției Austriece pentru Dezvoltare.
Unul din obiectivele de bază ale proiectului, care se referă la componentele de infrastructură este asigurarea funcționalității pe termen lung a Zonei Ramsar Nistrul de Jos, prin îmbunătățirea condițiilor pentru protecție a acesteea, servicii ecosistemice îmbunătățite și contribuția la atenuarea schimbărilor climatice. Drept rezultat sunt măsurile de adaptare climatică pentru sistemele de aprovizonare cu apă din Zona Ramsar Nistrul de Jos, asigurând accesul egal la apă al bărbaților, femeelor și grupurilor vulnerabile.
Gabriel Mărginenu, președintele Societății Ecologice „Biotica”, susține că anume pe acest aspect în localitățile unde organizația vine cu elemente de infrastructură, după realizarea studiilor de fezabilitate, se orientează mai mult asupra necesităților prioritare ale localității:
Gabriel Mărgineanu, președintele Societății Ecologice „BIOTICA”
În satul Palanca, raionul Ștefan Vodă recent a fost finisată construcția unui component al stației de pompare, situat lângă stația de epurare din centrul localității. De asemenea au fost forate nouă treceri subterane pentru sistemul de canalizare din localitate pentru a nu deteriora arterele rutiere.
În cadrul proectului respectiv în satul Talmaza au fost finalizate doua turnuri de apă de 25 și respectiv 50 metri cubi. Potrivit lui Gabriel Mărgineanu darea în exploatare a acestor două turnuri a schimbat esențial problema asigurării cu apă în localitate:
Gabriel Mărgineanu, președintele Societății Ecologice „BIOTICA”
În satul Cioburciu, în anul 2018 a fost finalizată porțiunea sistemului de aprovizionare cu apă pe o lungime de peste 3km, iar după trei zile a fost reparat drumul de pe aceeași porțiune. În anul curent a fost instalat un al doilea rezervor pentru apă, de 23 metri cubi adițional celui existen. Rezervorul vechi a fost renovat iar ulterior a fost consolidat împreună cu rezervorul nou, unindu-le pe ambele la sistemul de aprovizionare cu apă.
O altă componentă importantă a proiectului „Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltare instituțională în Zona Ramsar Nistrul de Jos” realizat cu sprijinul Agenției Austriece pentru Dezvoltare a constituit plantările.
Potrivit lui Gabriel Mărgineanu lucrările de plantare au început în anul 2018 și vor continua și anul curent:
Gabriel Mărgineanu, președintele Societății Ecologice „BIOTICA”
Gabriel Mărgineanu suține că datorită partenerilor externi, locuitorii unor sate din raionul Ștefan Vodă au apă potabilă de calitate la robinet, un sistem de epurare modern. Spre exemplu satul Cioburciu, dispune de o stație de epurare performantă ce urmează a fi instalată în timpul apropiat.
Asociația Obștească „Media Grup MERIDIAN” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „ VOCEA TINERILOR – element durabil pentru un viitor verde” în raioanele Ștefan Vodă, Fălești, Sângerei și Anenii Noi.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).