Oamenii de știință de la Departamentul de Farmacologie și Toxicologie de la Universitatea G. Rutgers din New Jersey au demonstrat că particulele de plastic pătrund în plante prin rădăcini.
Un studiu de laborator a fost realizat pe o plantă numită Tukha (Arabidopsis thaliana). Savanții au adăugat plastic măcinat la rădăcini, apoi au constatat dacă a fost absorbit de plantă.
Particulele microplastice cu dimensiuni de 0,1-5 mm și nanoplasticile (<100 nm) sunt studiate pe scară largă în mediile marine, conform unui articol publicat în publicația științifică Nature. Însă nu se cunoaște prea multe despre comportamentul nanoplasticului în mediile terestre.
Oamenii de știință sunt convinși că nanoparticulele din plastic pătrund în țesuturile sistemului radicular. Rezultatele experimentale au oferit dovezi directe că nanoplasticul se poate acumula în plante, în funcție de sarcina de suprafață a particulelor. Deci, nanoplasticele încărcate pozitiv se stabilesc în vârfurile rădăcinilor, contribuind la o acumulare mai mare a formelor reactive de oxigen, acestea blochează fluxul de apă cu nutrienți și inhibă astfel creșterea plantelor.
Acumularea de nanoplastice de către plante poate avea atât consecințe directe asupra mediului, cât și consecințe pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii și securitatea alimentară în general, avertizează oamenii de știință.