Cercetătorii germani au examinat două probe de plastic găsite la o adâncime de 4.150 de metri în estul Oceanului Pacific și au descoperit că cea mai mare parte a materialului era complet intactă.
Deși găsirea plasticului în ocean este un lucru elimentar, datarea este adesea problematică. Prin urmare, după cum subliniază cercetătorii, noile date reprezintă un avertisment important cu privire la cât timp poate rămâne intact plasticul în apele mării și oceanelor.
Pe fundul oceanului s-a găsit o pungă de plastic, în care se afla un recipient pentru mâncare și o cutie de Coca-Cola. Datorită codului și denumirii companiei de pe container, precum și a faptului că cutia de Coca Cola a făcut parte dintr-o ediție limitată, a fost posibil să se stabilească data aproximativă a lansării acestor produse: între anii 1988 și 1996. S-a dovedit că nici pachetul și nici containerul nu au prezentat semne de fragmentare sau chiar degradare.
„Rezultatele acestui studiu, din câte știm, reprezintă primul set de date care integrează în mod fiabil soarta și funcția de mediu a plasticului pentru mai mult de două decenii în condiții marine adânci”, a declarat Stefan Krause, biogeochimist la Institutul de Cercetări GEOMAR din Germania.
Oamenii de știință au descoperit că, în ciuda faptului că recipientul și pachetul aveau diferite forme și constau din diferite tipuri de plastic, efectul lor asupra bacteriilor din jur a fost același – varietatea microorganismelor din plastic era mult mai mică decât în sedimentele de pe fund din imediata apropiere.
Cu toate acestea, cercetătorii remarcă faptul că două obiecte din plastic alcătuiesc o dimensiune foarte mică a eșantionului, astfel că vor fi necesare cercetări suplimentare. Potrivit oamenilor de știință, descoperirea a fost făcută din greșeală. O echipă de cercetare a fost localizată în această regiune a oceanului pentru a studia concrețiunile ferromangane de pe fundul mării, și influența lor asupra mediulu oceanic. Aproximativ 380 de milioane de tone de polimeri sintetici – materiale plastice sunt produse anual în lume, dar doar o mică parte din ele sunt destinate procesării. Conform estimărilor aproximative, în fiecare an cel puțin 10 milioane de tone de deșeuri din plastic nimeresc în ocean.