În fiecare an pe 15 iunie omenirea sărbătorește Ziua Mondială a Vântului. Inițiatorea creării unui astfel de eveniment neobișnuit la prima vedere, a fost Asociația Europeană a Energiei Eoliene și Consiliul Mondial al Energiei Eoliene. Obiectivul acestei zilei constă în atragerea atenției publicului (în primul rând reprezentanților complexelor energetice din diferite țări) asupra potențialului uriaș al energiei eoliene.
Potrivit experților, dezvoltarea energiei eoliene va ajuta la soluționarea unui număr mare de probleme, nu numai energetice, ci și economice, precum și de mediu. În special, activitatea intensă în această direcție poate genera reduceri al sumelor enorme care sunt investite anual în sectorul energetic. Drept urmare, problema resurselor limitate de combustibil fosil nu va fi atât de acută, lumea va putea depăși criza schimbărilor climatice globale.
„Viitorul se află în centralele eoliene!”, afirmă specialiștii. Multe țări înțeleg acest lucru acum. În ciuda îndoielilor scepticilor care consideră „îmblânzirea vântului” o idee inutilă, centralele eoliene funcționează acum cu succes în aproape 80 de țări ale lumii, iar mii de oameni sunt implicați în producția de energie eoliană.
Principalii lideri în ceea ce privește capacitatea turbinelor eoliene puse în funcțiune la acest moment sunt China, SUA, Germania și Spania.
Organizatorii Zilei Vântului subliniază faptul că familiarizarea cu energia eoliană a publicului larg este printre principalele sarcini ale sărbătorii. În practică, publicului i se demonstrează modul în care se naște energia eoliană. Pe 15 iunie, în multe țări ale lumii au loc mii de evenimente diferite, în cadrul cărora sunt organizate excursii prin parcuri eoliene și întâlniri cu diverși experți, se organizează prelegeri și seminarii pe tema „Vântul – sursă alternativă de energie”. Pentru prima dată, Ziua Vântului a fost sărbătorită în Europa în anul 2007. Deja în 2009, a obținut statutul mondial, peste 30 de țări s-au alăturat sărbătorii. În fiecare an numărul lor crește rapid.