Organizația Meteorologică Mondială (OMM) este preocupată de impactul grav al măsurilor luate pentru combaterea pandemiei COVID-19 asupra numărului și calității observațiilor meteorologice.
Astfel, amploarea acestor observații realizate de aeronave a scăzut cu o medie de 75-80 la sută. Și în Africa și în unele zone din America Centrală și de Sud, unde multe stații nu funcționează automat, dar în regim manual, monitorizarea la sol nu se realizează. OMM asigură observarea stării atmosferei și a suprafeței oceanului folosind instrumente terestre, maritime și prin satelit. Experții analizează datele obținute pentru a pregăti prognozele meteo, recomandările și alertele.
„Personalul Serviciilor Naționale de Meteorologie și Hidrologie continuă să își îndeplinească funcțiile de bază 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, dar se confruntă cu dificultăți din ce în ce mai grave cauzate de pandemia coronavirusului, în special în țările în curs de dezvoltare”, a declarat secretarul general al OMM Petteri Taalas. În același timp, potrivit lui, munca lor este afectată de restricțiile introduse în legătură cu pandemia.
Odată cu apropierea sezonului uraganelor atlantice, pandemia COVID-19 creează dificultăți suplimentare pentru țările amenințate de evenimente meteorologice extreme. Prin urmare, este important ca guvernele să profite din plin de avertizarea timpurie și monitorizarea vremii la nivel național.
Multe componente ale unui sistem de supraveghere, precum sateliții și rețelele de supraveghere la sol, sunt parțial sau complet automatizate. Acestea vor funcționa fără o defecțiune semnificativă timp de câteva săptămâni, iar în unele cazuri chiar mai mult. Cu toate acestea, ele necesită întreținerea și relocarea echipamentelor.
O contribuție uriașă la transmiterea datelor meteorologice de la aeronave revin avioanelor comerciale. Utilizează senzori, computere și sisteme de comunicații aeriene pentru a colecta, prelucra, formata și transmite observații meteorologice către stațiile de la sol prin intermediul comunicațiilor radio și prin satelit. Înainte de COVID-19, grație companiilor aeriene, zilnic au fost efectuate peste 800 de mii de observații privind temperatura aerului, viteza, direcția vântului etc,. 43 de companii aeriene și câteva mii de aeronave au participat la colectarea acestor informații. Cu toate acestea, micșorarea numărului de zboruri comerciale datorate pandemiei a dus la reducerea observațiilor meteorologice de pe platformele aeronavelor cu aproximativ 75-80%. Pentru a compensa parțial reducerea datelor ofrite de aeronave, unele țări foloesc radiosonde meteo. Acest lucru se întâmplă mai ales în Europa,acțiune coordonată de Rețeaua Europeană de Servicii Meteorologice. În majoritatea țărilor dezvoltate, observațiile meteorologice de la sol sunt automatizate aproape complet. Cu toate acestea, multe țări în curs de dezvoltare încă se bazează pe observațiile specialiștilor, care la moment se află în autoizolare sau în carantină.