Pădurile australiene au început să ardă masiv în diferite părți ale continentului încă din septembrie 2019, cu o creștere a tensiunii la începutul lunii ianuarie 2020. Cel mai mult a avut de suferit Țara Galilor de Sud, unde focul a acoperit 264 mii de hectare. Cetățenii responsabili au salvat constant animale de la incendii, în special urși koala, al căror stil de viață și fiziologie nu le-a permis să părăsească epicentrele incendiilor. Specialiștii afirmă că acestea au fost cele mai mari incendii de pe continent din ultimii 10 ani. Din septembrie, peste 20 de persoane au murit, milioane de animale au pierit și au fost distruse aproximativ 1.500 de case.
Organizația Science for Wildlife a început procesul de reîntoarcere în mediul natural a animalelor salvate. Directorul executiv al Science for Wildlife, Kellie Leigh, care a condus atât salvarea cât și întoarcerea urșilor de koala, spune că este încântată de reîntoarcerea urșilor koala acasă.
„Am fost ocupați să evaluăm zona arsă din care i-am salvat, pentru a stabili când condițiile se vor îmbunătăți suficient încât copacii să-i poată găzdui din nou. La reabilitarea zonei au ajutat și ploile recente, așa că timpul ales pentru a reveni în pădurile de eucalipt este correct. Vom monitoriza prin mai multe metode cum animalele se vor readapta. Acesta este primul pas în lungul drum spre recuperare pentru ursuleții de koala din Noua Țara Galilor de Sud, care erau deja sub presiune din cauza defrișărilor produse înaintea incendiilor din perioada 2019/2020”, afirmă Kellie Leigh.
„Dispozitivele de urmărire radio care ne-au permis să găsim rapid animalele și să le mutăm din fața focului ne vor permite acum să le urmărim și să aflăm mai multe despre modul în care koala folosesc peisajul după incendiu.”, mai spune savanta.
Operațiunea de salvare realizată de Science for Wildlife a fost o ultimă încercare de a salva populația genetic diversă de koala din Munții Albaștri.