În toată lumea, la 20 martie, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite, se sărbătorește Ziua Pământului. Mai mult, în calendarul sărbătorilor internaționale există două Zile ale Pământului – astăzi este sărbătorită în ziua echinocțiului de primăvară, iar a doua pe 22 aprilie. 20 martie are mai mult un accent umanist și de menținere a păcii, iar 22 aprilie este sărbătorită sub aspectul protecției mediului.
Data de 20 martie a fost aleasă și aprobată oficial ca Ziua Pământului, în anul 1971, tocmai pentru că coincide cu ziua echinocțiului vernal, când ritmul biologic al planetei se schimbă, iar planeta trece într-o nouă rundă a dezvoltării sale, când are loc trezirea naturii și reînnoirea ei. Apelul ONU spune: „Ziua Pământului este un moment special, care este conceput pentru a atrage atenția tuturor oamenilor asupra realizării faptului că planeta Pământ este o casă comună, pentru a sesiza interdependența reciprocă dintre om și planetă.”
Fondatorul acestei Zile este considerat faimosul personaj public american John Morton, care în anii 1840 a lansat o campanie pentru plantarea copacilor și arbuștilor, ca parte a unui program de respect pentru mediu din partea fiecărui cetățean al țării. Devenind apoi secretar al statului Nebraska, în 1872, a propus înființarea unei zile care să fie dedicate înverzirii. Deci a fost instituită Ziua Arborelui, care a devenit imediat foarte populară.
În prima zi, rezidenții statului au plantat aproximativ un milion de copaci și în curând inițiativa lor a devenit o mișcare socială. Începând cu 1970, sensul sărbătorii s-a extins la ideea generală de protecție a mediului și a apărut o nouă sărbătoare – Ziua Pământului. În 1971, ONU a adoptat oficial această sărbătoare, iar ulterior a devenit internațională, primind în fiecare an sprijin internațional și extindere continuă.
Ziua Pământului la moment reprezintă o mișcare globală a inițiativelor civice în apărarea planetei ca o Casă globală, care combină multe evenimente și acțiuni diferite, atât de mediu, cât și de menținere a păcii. Aceasta nu reprezintă o sărbătoare, dar o ocazie pentru a lua atitudine la problemele unui mediu fragil și vulnerabil și a relației dintre om și natură.