Capacitatea pădurilor tropicale din Africa și Amazon de a absorbi carbonul atmosferic a scăzut semnificativ în ultimii ani, accelerând schimbările climatice. La această concluzie a ajuns un grup internațional de oameni de știință care, timp de 30 de ani, au analizat starea copacilor din pădurile situate în aceste regiuni. Potrivit experților, o micșorarte a suprafeței pădurilor a dus la scăderea eficienței absorbției de carbon: în timpul observației, aceasta a scăzut cu 19%.
Ecosistemul pădurilor tropicale virgine din Africa și Amazon este din ce în ce mai degradat în fiecare an. Aceasta a fost concluzia unui grup internațional de oameni de știință din aproape 100 de organizații, scrie revista Nature.
Pe parcursul observațiilor, oamenii de știință au examinat 300 de mii de copaci în 565 de păduri. Potrivit experților, dispariția copacilor cauzate în principal de creșterea temperaturii, secete, incendii și expunerea directă a omului au dus la fenomene negative. Potrivit oamenilor de știință, în ultimul deceniu, suprafața pădurilor din Africa și Amazon a scăzut cu 19%, în timp ce emisiile globale de dioxid de carbon au crescut cu 46%. Ca urmare, emisiile provocate de om sunt absorbite mai slab în fiecare an: dacă în anii 90 pădurile din aceste regiuni au absorbit 17% din dioxidul de carbon din atmosferă, atunci în 2010, doar 6%.
De remarcat este faptul că în procesul de descompunere a biomasei tropicale, numeroase bacterii și ciuperci produc în sine dioxid de carbon. Copacii tropicali îl absorb activ, deoarece au nevoie de carbon ca „material de construcție” – pentru creștere. Moartea copacilor duce la faptul că pădurile încetează să facă față purificării atmosferei de dioxidul de carbon și, în plus, ele însele devin sursa de poluare, afirmă oamenii de știință.
„Cercetarea a demonstrat că maximul absorbției de carbon de către pădurile tropicale virgine a avut loc în anii ’90. Modelarea noastră indică un rol diminuat pentru Africa ca colector pe termen lung. Între timp, capacitatea de absorbție a Amazonului va continua să slăbească rapid. Conform prognozelor noastre, această regiune însăși va deveni o sursă de dioxid de carbon la mijlocul anilor 2030 ”, a atenționat dr. Vannes Hubau, director de cercetare la Muzeul Regal al Africii Centrale din Belgia.
Cercetătorii reamintesc că acumularea de dioxid de carbon în atmosferă afectează negativ clima.
Întrucât prognoza actualizată este cea mai pesimistă din toate cele făcute anterior, autorii studiului consideră că este necesar să se efectueze o reevaluare globală a cotelor de carbon și a indicatorilor estimați ai emisiilor de dioxid de carbon.
„Amenințarea imediată a pădurilor tropicale este defrișarea și incendiile. Este necesară o acțiune urgentă ”, a declarat Simon Lewis, profesor al Departamentului de Geografie al Universității din Leeds, unul dintre autorii studiului.