Șoarecii din specia Pseudomys fumeus, care locuiau doar în Australia, au devenit oficial prima specie care a dispărut de pe fața Pământului din cauza consecințelor incendiilor forestiere catastrofale de pe continent.
Arealul lor de trai se afla la 20 km distanță față de zona de răspândire a focului, dar au dispărut – din cauza faptului că au respirat constant fumul produs de incendii, informează serviciul de presă al Universității Charles Sturt (CSU).
Șoarecii au pierit din cauza bolii pulmonare, care a apărut din motivul numărului mare de particule mortale microscopice de funingine conținute în fumul incendiilor forestiere”, a declarat Andrew Peters, colaborator CSU. Moartea animalelelor a început la trei zile după ce un val de fum distructiv a invadat câmpiile din New South Wales.
După moartea primelor exemplare, îngrijitorii centrului de recuperare a speciilor, au încercat să facă tot posibilul pentru a ajuta supraviețuitorii. Cu toate acestea, din cauza căldurii anormale stabilite imediat după incendiu, nu au putut salva animalele, iar două săptămâni mai târziu întreaga colonie a pierit.
„Chiar și șoarecii care au suferit de fum mai puțin au pierit la scurt timp din cauza căldurii și a stopului respirator. Acest lucru sugerează că efectele incendiilor pot fi mult mai semnificative. Acum avem dovezi științifice că fumul provenit din incendiile forestiere duce la moartea faunei sălbatice chiar și la o distanță considerabilă de zonele cuprinse de flăcări”, a adăugat Peters.