Prima lună a anului 2020 a fost cea mai caldă lună ianuarie din istoria observațiilor meteorologice. Față de valorile medii din 1981 până în 2010, temperatura din Norvegia până în Rusia a fost mai mare cu 6 grade Celsius. În general, în Europa aerul s-a încălzit cu 3 grade peste normal, actualizând maximul anului 2016 cu 0,03 grade, iar în ianuarie 2007 a crescut cu 0,2 grade. Datele respective au fost prezentate de climatologi în baza valorilor obținute cu ajutorul sistemului de monitorizare a mediului prin satelit Copernic.
Temperaturile mult peste medie au fost, de asemenea, înregistrate în Statele Unite, în estul Canadei, Japonia, unele zone din estul Chinei și Asia de Sud-Est, New South Wales din Australia și în unele părți ale Antarcticii. Cele mai anormale date au fost înregistrate în vestul Norvegiei, în orașul Sunndalsora. Pe 2 ianuarie, termometrele au indicat +19 grade Celsius, cu peste 25 de grade peste valoarea medie lunară.
Cu toate acestea, pentru prima dată în ultimii ani, în sudul Europei, în mai multe zone ale arhipelagului Svalbard, precum și în unele părți ale Mării Barents, s-au înregistrat temperaturi mai jos de normă. Experții au stabilit, vreme mai rece comparativ cu indicatorii medii lunari în Alaska și în mai multe regiuni din nord-vestul și nord-estul Canadei.
Potrivit climatologilor, în general, temperatura din întreaga lume din perioada februarie 2019 până în ianuarie 2020 a depășit valorile medii ale anilor 1981-2010 cu 0,62 grade. Astfel, anul 2019 este acum pe deplin considerat cel de-al doilea an calendaristic cel mai cald din istoria observațiilor meteorologice după 2016.