Oamenii de știință de la Universitatea din Texas din Austin au găsit o modalitate de a proteja albinele împotriva virușilor și căpușelor, manipulând expresia genelor lor. Dispariția treptată a albinelor a devenit recent o problemă globală. Numărul acestor insecte a scăzut semnificativ. Și aceasta nu dar generează un deficit acut de miere, ci și un dezastru de mediu și economic major. Într-adevăr, datorită albinelor muncitoare, are loc polenizarea tuturor culturilor agricole și sălbatice.
Unul dintre motivele dispariției albinelor melifere, potrivit oamenilor de știință, sunt acarienii varroa, care parazitează pe corpul lor și transmite virusul DWV, care provoacă sindromul distrugerii coloniilor de albine.
Oamenii de știință din Texas au „învățat” bacteriile conținute în microflora intestinală a insectelor să-și protejeze gazdele prin modificarea genomului lor. Rezultatele experimentului genetic au fost publicate în revista Science. Bacteriile modificate genetic au alimentat 20 de insecte experimentale. Propagând în intestine, au început să producă molecule de ARN cu un răspuns imun care poate inhiba activitatea genelor cheie ale virusurilor și căpușelor.
După, experimentatorii au infectat albinele experimentale cu căpușe. La contactul cu bacteriile modificate genetic, mortalitatea în rândul căpușelor a crescut cu 70 la sută, iar mortalitatea albinelor a scăzut cu 37 la sută în comparație cu albinele care nu aveau microbi modificați genetic. În rezultat, noi bacterii au fost transmise în timpul hrănirii urmașilor albinelor, ceea ce dă speranță că următoarea generație va putea rezista virusului.
Noua metodă a trecut cu succes testele de laborator.