Climatologii bat alarma din cauza încălzirii record a Oceanului Planetar

Un grup internațional de oameni de știință bat alarma: Oceanele s-au încălzit până la niveluri record din întreaga perioadă a observațiilor. Acest lucru nu numai că amenință vețuitoarele marine, dar poate provoca și evenimente meteorologice extreme cu consecințe dezastruoase pentru planetă. Din cauza schimbărilor climatice, încălzirea oceanelor se accelerează, avertizează 14 oameni de știință din 11 institute din diferite țări.

Sursa foto: www.pinterest.com

Potrivit unui studiu publicat recent în revista „Advanced in Atmospheric Sciences”, temperatura medie a oceanului este cu 0,075 grade Celsius peste media din 1981-2010.

Deși creșterea pare nesemnificativă, aceasta reprezintă o cantitate imensă de căldură care se răspândește în ocean. Potrivit oamenilor de știință, în ultimii 25 de ani, Oceanul Planetar a absorbit extrem de multă energie. Volumul acesteia ar echivala cu energia a 3,6 miliarde de explozii de bombe atomice aruncate de SUA peste Hiroshima. Cercetarea, realizată de Cheng Lijing, de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Științe, arată că oamenii de știință au folosit metode relativ noi pentru a rezuma datele privind încălzirea apei la o adâncime de 2000 de metri pe parcursul mai multor decenii. S-a dovedit că în 2019, temperatura apei a fost cea mai ridicată printre valorile înregistrate vreodată.

„Pentru a înțelege amploarea încălzirii globale, trebuie să urmăriți cum s-a schimbat temperatura oceanelor”, a declarat John Abraham, unul dintre coautorii studiului. Din anul 1970, mai mult de 90% din excesul de căldură cauzat de activitățile umane, a ajuns în oceane și doar 4% – pe uscat și în atmosferă.

„Încălzirea globală este un proces real, care în ultima perioadă s-a accelerat și nu încetinește. Dacă nu întrepindem ceva semnificativ și rapid, acest fenomen va deveni groaznic”, a spus Abraham. „Noi putem folosi energia mai inteligent și dispunem de posibilități de a reduce gravitatea acestei probleme”.

Cu toate acestea, potrivit cercetătorilor, oceanele vor avea nevoie de mult timp pentru a răspunde schimbărilor. „Încălzirea oceanelor progresează chiar dacă temperatura aerului la suprafață se stabilizează la nivelul de două grade sau mai puțin”, titrează articolul. „Cu toate acestea, ritmul și gradul de încălzire oceanică și riscurile asociate vor scădea dacă se vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră.”