Entomologul George McGavin de la Universitatea Oxford, recent a declarat că reducerea populației de albine amenință nu numai aceste animale, ci și un număr imens de alți locuitori ai planetei, inclusiv oamenii. Potrivit expertului, albinele pot fi numite „cele mai importante” viețuitoare pentru oameni.
La prima vedere, păre că din produsele alimentare obișnuite, datorăm albinelor doar mierea. Cu toate acestea, McGavin, citând datele Greenpeace, susține că, de fapt, 60 – 70 % din dieta noastră totală crește tocmai datorită polenizatorilor, cum ar fi albinele. Aici atribuim: fructe, legume, semințe și nuci. În același timp, coaja de nuci este folosită pentru hrna păsărilor și a bovinelor, adică lipsa alimentelor vegetale de-a lungul lanțului va genera o lipsă acută de alimente de origine animală. În sălbăticie, schimbările vor provoca, de asemenea, o reducere a numărului și a biodiversității animalelor, ceea ce poate afecta negativ ecologia.
Încălzirea globală este considerată unul dintre motivele pentru care există mai puține albine, deoarece un studiu realizat de experții de la Universitatea de Nord-Vest din Evanston a demonstrat că, ca urmare a schimbărilor climatice, stupii se supraîncălzesc și majoritatea albinelor mor. Anul trecut, experții ruși reprezentând Institutul de Studii Statistice al Școlii Superioare de Economie și-au exprimat îngrijorarea că albinele ar putea dispărea de pe fața Pământului în următorii 17 ani. Oamenii de știință consideră că acest lucru va face imposibilă reproducerea pentru fiecare a treia dintre cele mai importante culturi agricole și ca urmare, va provoca un dezastru la nivel mondial.