A.O. „EcoContact” în parteneriat cu A.O. „Pelican” din or. Bender, cu suportul financiar al Ambasadei Britanice la Chișinău, prin Fondul pentru prevenirea Conflictelor, Susținerea Stabilității și Securității, au lansat astăzi proiectul “Îmbunătățirea cooperării între comunitățile de pe ambele maluri ale râului Nistru prin reducerea riscului de intoxicare cu pesticide în Republica Moldova”. Scopul proiectului este de a contribui la consolidarea încrederii dintre cele două maluri ale râului Nistru, prin reducerea și prevenirea riscurilor pentru mediu și sănătate, cauzate de pesticidele învechite.
La evenimentul de lansare a proiectului au fost prezenți: Steven Fisher, Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău și Bernhard Frankl, reprezentantul Misiunii OSCE în Moldova, dar și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Evenimentul a reunit specialiști în domeniu, reprezentanți ai ONG-urilor de mediu, cercetători și jurnaliști care au beneficiat de un briefing media.
În cadrul evenimentului Diana Porubin a vorbit despre precondițiile, cerințele legale și actorii principali în cazul procedurii de evacuare a pesticidelor învechite pentru incinerare. Directorul executiv A.O. EcoContact, Iordanca- Rodica Iordanov a relatat despre experiența organizației pe care o reprezintă, în reducerea riscurilor pesticidelor învechite. Au fost analizate obiectivele și activitățile proiectului dar și rezultatele așteptate.
Implementatorii proiectului intenționează să creeze condiții pentru o colaborare de succes între autoritățile din partea dreaptă și stângă a Nistrului,și să extindă beneficiile proiectului asupra populației de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin acțiuni de informare și responsabilizare asupra riscurilor cauzate de expunerea la substanțele chimice. Durata de implementare a proiectului este de șase luni.