Vara trecută, în Siberia, Rusia păsările de pradă au pierit în masă. Potrivit experților WWF, acest lucru s-a datorat schimbărilor climatice, fapt raportat de serviciul de presă al organizației.
În Rusia, păsările de pradă mor din cauza schimbărilor climatice
«Un exemplu este situația din Tuva, unde a avut loc o răcire pe 22 iunie, care a fost însoțită de furtuni și grindină. Vremea teribilă a devenit o cauză directă sau indirectă a decesului unui număr imens de păsări de pradă», spune Igor Karyakin, expert WWF, ornitolog al rețelei ruse pentru studiul și protecția păsărilor de pradă.
De asemenea, potrivit lui, păsările de pradă au pierit din cauza fumului incendiilor siberiene, deoarece nu au putut vedea prada din aer, și au fost nevoite să vâneze la suprafața pământului. «Deoarece pentru păsările de pradă, eficacitatea unei astfel de vânătoare este scăzută, multe păsări tinere au pierit”, afirmă expertul.
Au fost făcute observații în timpul expedițiilor de vară ale ornitologilor, ca parte a unui proiect de restabilire a șoimului Altai Saker în sudul Siberiei. Savanții au introdus pui în vârstă de 20-30 de zile din crescătorii în cuiburile de șoim dunărean sălbatic, unde deja au eclozat puii proprii. Păsările gazdă au hrănit și au crescut puii străini, care ulterior s-au adaptat bine vieții în sălbăticie.