Pe fondul scenariilor din ce în ce mai catastrofale ale efectelor încălzirii globale, savanții ne oferă știri mai optimiste. Potrivit ONU, în ultimele două decenii, în diferite părți ale lumii, stratul de ozon se regenerează cu 1-3 la sută anual. Dacă acest proces se va dezvolta, iar încălzirea nu interferează în acest proces, recuperarea va continua: în emisfera nordică se va recupera complet deja în anii 2030, în emisfera sudică – până în anii 2050 și în regiunile polare ale planetei – până în 2060.
Stratul de ozon este situat la o altitudine de aproximativ 15 km de suprafața Pământului și protejează planeta de radiațiile ultraviolete dure, inclusiv periculoase pentru sănătatea umană. De la sfârșitul anilor ’70 în emisfera nordică, stratul de ozon a devenit mai subțire sub influența freonilor care conțin clor, folosiți în unitățile de refrigerare. La începutul anilor 1990, pierderile au constituit până la 10%.
După semnarea Protocolului de la Montreal, în 1987, care interzicea gazele dăunătoare și cerea să fie înlocuite cu compuși care conțin fluor, distrugerea stratului a început să scadă. „În conformitate cu acest tratat internațional, peste 32 de ani, participanții săi au obținut o eliminare aproape completă a freonilor nocivi din atmosferă, iar stratul de ozon este aproape de recuperare”, a declarat ONU într-un comunicat.