La implementarea scenariului de creștere a temperaturii cu 4-8 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol, doar câteva fragmente mici vor rămâne din ghețarul Aletsch – cel mai mare din Alpi. Această concluzie a fost făcută ca urmare a modelării 3D de către glaciologii Universității Tehnice Federale din Zurich (ETH Zurich). Universitatea a anunțat despre rezultatele cercetării pe site-ul universității.
Prezent pe lista patrimoniului mondial UNESCO, ghețarul Aletsch cu o lungime mai mare de 20 km este o sursă importantă de apă pentru valea râului Rhone și, în același timp, o atracție pentru mulți turiști din întreaga lume. În ultimele decenii, ca și alți ghețari, a pierdut treptat din volum din cauza încălzirii. Din 2000, „limba” lui a devenit mai scurtă cu 1 km
Experții ETH din Zurich, Guillaume Juve și Mattias Huss, au simulat diferite rate de topire a gheții, luând în considerare prognozele concentrației de CO2 atmosferic și a schimbărilor climatice în Elveția. Dacă umanitatea reușește să mențină creșterea temperaturii pe Pământ în 2 grade Celsius, în conformitate cu Acordul de la Paris din 2015, atunci Ghețarul Aletsch va pierde mai mult de jumătate din volumul său până la sfârșitul acestui secol, au stabilit oamenii de știință. Dar dacă comunitatea mondială nu poate controla încălzirea într-un astfel de „cadru”, iar temperatura din Elveția va crește cu 4-8 grade până în 2100 față de perioada 1960-1990, câteva pete mici vor rămâne din cel mai mare ghețar Alpin, susțin experții.
Ghețarul nu va fi salvat de scenariul destul de puțin probabil de a menține planeta neschimbată în condițiile climatice caracteristice ultimilor 30 de ani. În acest caz, aceasta va scădea în 2100 cu o treime. Dacă rămân condițiile din ultimii 10 ani, Alech va pierde jumătate din volumul său actual. „Ghețarul nu mai este în echilibru cu clima”, au concluzionat oamenii de știință.