În paisprezece state americane, medicii au înregistrat 94 de cazuri a unei maladii misterioase, cea mai probabilă cauză a căreia experții numesc vapingul.Unii fumători de țigări electronice spitalizați trebuiau chiar duși la unitatea de terapie intensivă sau supuși ventilației artificiale a plămânilor.
Cazurile confirmate au fost raportate în cel puțin cinci state – California, Illinois, Indiana, Minnesota și Wisconsin, cu un total de 94 de cazuri raportate în 14 state, scrie The Washington Post. Simptomele includ dificultăți de respirație, dureri toracice și bătăi rapide ale inimii, febră, tuse și alte probleme de sănătate. Deoarece pacienții fumau țigări electronice cu puțin timp înainte de spitalizare, experții sugerează că aceasta ar putea afecta negativ funcția pulmonară. Din punctul de vedere al medicilor, astfel de episoade generează din nou îndoiala cu privire la „siguranța” țigărilor electronice.
În iunie, o echipă de cercetători condusă de Matthias Salate de la Universitatea din Kansas a concluzionat că vaporii produși de țigările electronice de nicotină interferează cu eliberarea sputei din tractul respirator, ceea ce la rândul său poate afecta negativ funcția pulmonară.
Studiile care susțin că țigările electronice sunt nesănătoase au fost adesea publicate în ultima perioadă. Anul trecut, specialiștii germani de la Spitalul Universitar al Statului Federal Schleswig-Holstein au ajuns la concluzia că vaporii care conțin nicotină acționează de trei ori mai mult asupra sistemului cardiovascular în comparație cu țigările obișnuite. Doi ani mai devreme, un grup de oameni de știință din Grecia a emis o declarație potrivit căreia țigările electronice fără nicotină ar putea dăuna inimii și vaselor de sânge pe termen scurt dar probabil și pe termen lung. Iar cercetătorii americani reprezentând Universitatea din Rochester au stabilit că vaporii de țigări electronice provoacă reacții inflamatorii la nivelul gingiilor, făcându-le astfel mai vulnerabile.
De asemenea, mulți pun sub semnul întrebării eficiența țigărilor electronice ca un fel de „mijloc de combatere a fumatului”. Unii apărători susțin că metoda respectivă ajută oamenii să renunțe la țigările „obișnuite”, dar unele studii arată că fumătorii aleg foarte rar această modalitate de a renunța la obiceiurile proaste, în timp ce cei care, nu au fumat în principiu, iau în considerare utilizarea țigărilor electronice.