Interzicerea vânzării de pungi din plastic de unică folosință a început să funcționeze în Noua Zeelandă.
„Datorită restricțiilor care au intrat în vigoare, din ce în ce mai puține materiale plastice vor cădea în râurile Noii Zeelande. Vulnerabilitatea faunei țării noastre se va micșora”, a declarat Eugene Sage, ministrul adjunct al mediului din Noua Zeelandă. Conform noilor reguli adoptate de guvern în decembrie 2018, sunt interzise pungile din plastic mai mici de 70 de microni.
Wellington a legalizat aceste măsuri după ce 65 de mii de persoane au semnat o petiție în favoarea interzicerii utilizării pungilor din plastic. Populația din Noua Zeelandă inspirată de exemplul Australiei, unde nu numai guvernul, ci și mediul de afaceri a fost implicat în lupta împotriva deșeurilor necontrolate din plastic. De exemplu, în ianuarie 2019 divizia australiană a Coca-Cola Corporation a anunțat înlocuirea completă a paielor din plastic cu paie biodegradabile din carton. Anterior, declarații similare au fost făcute de unitățile australiene ale Starbucks și McDonald’s.
Deșeurile din plastic nu sunt doar unul dintre cele mai răspândite, ci și unul dintre cele mai greu degradabile tipuri de gunoi: în sol degradarea lor variază între 100 și 500 de ani. În special deșeurile din plastic afectează puternic fauna marină. Potrivit organizației internaționale de mediu Greenpeace, plasticul reprezintă mai mult de 80% din gunoiul total din oceane, grație toxinelor conținute în acesta anual mor mai mult de un milion de păsări marine și sute de mii de alte animale.