Cercetătorii de la Institutul de Oceanologie P.P.Șirșov din Rusia, au concluzionat că particulele microplastice, cu dimensiuni mai mici de cinci milimetri, pot nimeri în corpurile umane prin peștii de mare și pot contribui la dezvoltarea bolilor oncologice. Particulele microplastice au proprietăți fizice și dinamice speciale. Și cu cât timp se află mai mult în apa de mare, cu atât sunt mai periculoase pentru oameni. Apoi particulele sunt înghițite de peștii și crustaceele care nimeresc în comerț și apoi pătrund în corpul uman. O cantitate imensă de deșeuri s-a acumulat în ocean, iar 90% din acest gunoi este plastic.
Savanții mai afirmă că microplasticul acumulându-se în organismul uman, poate provoca cancer și boli ale sistemului reproducător. Această declarație a fost făcută în cadrul seminarului de experți al Consiliului ruso-chinez de mediu, care a avut loc la Harbin.
De câțiva ani, Institutul de Oceanologie a studiat îndeaproape problema microplasticului în oceanele lumii din Arctica până în Antarctica, inclusiv mările, lacurile și unele râuri, care au evidențiat o serie de caracteristici ale materialelor plastice de diferite compoziții chimice, precum și forma și secvența etapelor biodegradării diferitelor tipuri de plastic . În anii 2017-2018 cercetarea a fost efectuată în Marea Baltică și în Golful Finlandei. Rezultatele nu sunt prea optimiste, în cursul studiului sedimentelor naturale de diferite tipuri, în Marea Baltică sa constatat că particulele microplastice se lipesc de sedimente. Identificarea microplasticului nu este întotdeauna posibilă aplicând metode standard de cercetare, care sunt folosite de oceanologi și organizații de mediu. Instituția științifică a remarcat faptul că diferite tipuri de plastic au caracteristici proprii, mulți polimeri moderni nu se descompun în microplastice. Marea majoritate a acestora se încadrează pe tipuri diferite de plastic.