«În timp, caracteristicile pisicilor devin similare cu trăsăturile comportamentale ale proprietarilor lor» – este concluzia cercetătorilor de la Universitatea din Lincoln, Marea Britanie. Extrasul din studiul „Clinicii de Conduită a Animalelor” de la Universitatea din Lincoln, publicat în ziarul The Sunday Times, afirmă că nu există aproape nici o diferență între câini și pisici în această situație. Mai mult decât atât, adesea influența unei persoane asupra unei pisici este, în multe privințe, similară legăturii care se formează între părinți și copii. Cercetătorii Daniel Mills și Lauren Fink au intervievat 3.3 mii de proprietari de pisici și au stabilit corelația între modul în care s-au comportat animalele lor de companie în dependență cu comportamentul personal.
„S-a stabilit o legătură între nervozitatea crescută a proprietarului și probabilitatea mare de a dezvolta probleme comportamentale la pisici, manifestate prin manifestări mai agresive, ca răspuns la stres, dar și cazuri mai frecvente de boală și supraponderare” – afirmă studiul. În același timp, cu stăpâni prietenoși și calmi, pisicile mergeau ușor la contactat și nu aveau probleme cu greutatea.
„Fiind creaturi cu un grad ridicat de sensibilitate, ele sunt puternic influențate de oamenii care le înconjoară, sunt strâns legate de stăpânii lor și se influențează reciproc”, a declarat Daniel Gan-Moore, profesor de medicină felină la universitate.
Până la moment în comunitatea științifică, a existat opinia conform căreia o astfel de imitare a calităților personale era atribuită mai mult câinilor. În ceea ce privește pisicile, se considera că ele, fiind animale mai independente, nu erau atât de susceptibile de dependență de comportamentul stăpânilor lor.