Cercetătorii de la Universitatea Cornell și Universitatea Oxford au stabilit că păsările și insectele au reacționat în mod neașteptat la o eclipsă totală a soarelui în SUA în anul 2017. În articolul publicat în revista Biology Letters, grupul de savanți descrie comportamentul lor folosind datele radarului Doppler.
Cercetătorii au încercat să înțeleagă cum păsările și insectele reacționează la perioade neobișnuite de întuneric, cum ar fi o eclipsă totală a soarelui. Pentru a face acest lucru, au folosit date de la 143 de stații meteorologice, care au monitorizat comportamentul mai multor specii de păsări și insecte în diferite părți ale Statelor Unite în timpul eclipsei solare la 21 august 2017.
Având în vedere datele radarului Doppler, cercetătorii au stabilit zborul păsărilor de-a lungul pământului la o înălțime de cel mult 4 mile (4,82 kilometri). În plus, oamenii de știință raportează o activitate neobișnuită a animalelor cu 50 de minute înainte ca eclipsa să ajungă în faza completă: multe specii zburătoare s-au întors pe pământ sau pe alte suprafețe, în special cele care zburau la altitudini înalte. Cercetătorii consideră că schimbările în activitatea animală și reacția lor pot fi explicate prin căutarea unui refugiu ca răspuns natural la schimbările meteorologice care pot fi fatale pentru creaturile mici.
Ornitologii au remarcat, de asemenea, un fapt ciudat: unele păsări, chiar înainte de apogeul eclipsei și-au luat zborul brusc și apoi au aterizat din nou pe ramurile copacilor. Ei cred că motivul pentru un astfel de comportament neobișnuit este că păsările erau confuze, la început gândindu-se că a venit întunericul obișnuit, după care a apărut brusc lumina.
Următoarea eclipsă totală a soarelui în Statele Unite este așteptată în anul 2024. Oamenii de știință intenționează să colecteze și mai multe date care îi vor ajuta să studieze mai bine animalele și să facă concluzii mai clare despre comportamentul și reacțiile lor la fenomene naturale neobișnuite pentru ele.