Dacă Africa devine un nou centru pentru producția de ulei de palmier, aceasta va afecta populațiile de primate, deoarece pe continent există un spațiu redus pentru cultivarea palmierilor, afirmă un studiu recent publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.
Uleiul de palmier tehnic și alimentar este utilizat pentru producerea de produse alimentare, cosmetice, produse chimice de uz casnic și a diverșilor biocombustibili. Se obține din fructul de palmier (Elaeis guineensis) – căruia îi revine 30% din volumul global de ulei vegetal. Zona endemnică este considerată Africa de Vest, dar la moment cea mai mare cantitate de ulei de palmier este produsă în Indonezia și Malaezia, unde sunt tăiate în mod activ pădurile tropicale. Acest lucru, în special, reduce habitatul urangutanilor din Borneo, Tigrului de Sumatra și rinocerului, care, în conformitate cu Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, sunt pe cale de dispariție.
Serghei Wich de la Universitatea John Moores din Liverpool și colegii săi au evaluat riscurile de dezvoltare a producției de ulei de palmier în Africa, după cum sugerează strategiile multor companii. După estimările savanților, până în anul 2050, cererea de ulei de palmier se va dubla față de nivelurile din 2005, iar cea mai mare parte a suprafațelor de palmier pentru ulei vor constitui aproximativ 53 de milioane de hectare situate pe continentul african.
Comparând cele două seturi de date, autorii au constatat că cele mai multe dintre domeniile adecvate pentru cultivarea de ulei de palmier, de asemenea, servesc ca habitat pentru 193 specii de primate din Africa, 37% din care sunt deja amenințate de dispariție. Majoritatea acestor zone se află în Africa de Vest și Centrală, precum și pe Coasta de Est – doar 9% din continent este potrivit pentru cultivarea uleiului de palmier.
Potrivit autorilor, în condiții de siguranță din punct de vedere al conservării primatelor și în același timp convenabil pentru palmieri sunt doar 1300 km pătrați ale zonei, mai ales în nordul insulei Madagascar. Recent N + 1 a scris despre amenințarea cu dispariția a majorității speciilor de lemuri, care se găsesc numai în Madagascar și Comore, astfel încât nu este clar modul în care expansiunea palmierului de ulei în Madagascar poate fi catalogată ca inofensivă pentru primate.
„Deși cultivarea uleiului de palmier este o sursă importantă de venit pentru multe țări tropicale, expansiunea ulterioară a acestuia este o amenințare cheie pentru pădurile tropicale și biodiversitate. “Noi am arătat că dezvoltarea pe scară largă a producției de ulei de palmier din Africa va avea consecințe negative inevitabile pentru primatele din regiune“, – afirmă oamenii de știință.
În loc de expansiunea agresivă, autorii propun să se intensifice producția de ulei de palmier pe seama soiurilor mai productive de palmieri obținute cu ajutorul tehnologiei moderne. În plus, se așteaptă că informațiile privind „amprenta ecologică“ a producției de ulei de palmier vor încuraja consumatorii să își schimbe comportamentul, ceea ce va reduce cererea globală de petrol în industria alimentară și cosmetică.
Reamintim că în aprilie 2017 Parlamentul European a votat în favoarea limitării drastice a folosirii uleiului de palmier pe teritoriul Uniunii Europene, interzicând chiar din 2020 folosirea combustibililor biologici pe bază de ulei de palmier.