Savanții: Dacă încălzirea globală nu va fi atenuată, Marea Barieră de Corali va dispărea complet

Marea Barieră de Corali se întinde pe 2.300 de kilometri de-a lungul coastei Australiei. Găzduiește nenumărați pești și alte animale marine. Cu toate acestea, în ciuda dimensiunilor sale impresionante, oamenii de știință avertizează că până în 2025, 99% din recif ar putea dispărea din cauza schimbărilor climatice.

Academia australiană de științe a stabilit că, dacă temperaturile globale cresc cu 1,5 °C, cel mai mare sistem de recif de corali din lume va muri în cele din urmă. Se așteaptă ca la început monumentul naturii să scadă semnificativ în dimensiune, dar dacă Pământul se încălzește cu 2°C, atunci doar 1% din imensul ecosistem va rămâne în viață.

Oamenii de știință au descoperit anul trecut că Marea Barieră de Corali se confruntă în prezent cu albirea „cea mai extinsă” și potențial dăunătoare din cauza temperaturilor neobișnuit de calde ale oceanului. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că peste jumătate din corali s-au pierdut din cauza albirii în ultimii 25 de ani. Procesul de albire are loc atunci când temperatura apei crește și coralii deplasează algele care trăiesc în țesuturile lor. Aceste alge sunt vitale pentru polipii înșiși, deoarece furnizează hrană coralilor.

În ciuda acestui proces distructiv, biologii observă că coralii sunt capabili să se regenereze. Dacă oamenii pot stabiliza încălzirea, coralii supraviețuitori pot deveni din nou colorați. Cu toate acestea, dacă se întâmplă opusul, reciful odată colorat va fi locuit de bacterii marine și alte organisme.