UE// Parcurs European – Valori Europene 06.04.2021

Palanca este un sat de gospodari din raionul Ștefan Vodă.  Se află la granița cu Ucraina și aici găsim punctul extrem de est al Republicii Moldova. Odată ajunși în sat am observant că unele străzi au devenit șantiere adevărate. Sunt în plină desfășurare unele proiecte de infrastructură. Iar primarul localității Larisa Voloh susține că toate schimbările pozitive din localitate se datorează în mare parte și gradului înalt de implicare a cetățenilor.

Emisiunea de astăzi este dedicată proiectului „Parteneriat pentru o bună guvernare și dezvoltare” implementat de către Primăria Palanca din fonduri europene. Anume acesta a fost punctul de pornire a participării la luarea deciziilor a populației din sat. Cu toate că proiectul s-a sfârșit demult, cetățenii deja se implică activ de fiecare data atunci când apare vre-o problemă în localitate sau când primăria îi invită la „sfat”. Larisa Voloh consideră că datorită proiectului dat activitatea în cadrul altor proiecte a devenit mult mai simplă, iar sătenii au conștientizat că pot participa activ la viața localității și pot să-și asume unele reponsabilități.

Asociația ObșteascăMedia Grup MERIDIAN este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „ VOCEA TINERILOR – element durabil pentru un viitor verde” în raioanele Ștefan Vodă, Fălești, Sângerei și Anenii Noi.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeanăși implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).