Turbinele de vânt s-au dovedit a fi atractive pentru lilieci

Oamenii de știință au descoperit că unele specii de lilieci se adună în mod deliberat la turbine eoliene, în urma cărora mor adesea. Acest lucru se întâmplă chiar și în zonele în care populațiile acestor lilieci sunt mici. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista științifică Scientific Reports.

„Turbinele sunt de obicei construite acolo unde nivelul de activitate al liliecilor este presupus scăzut. Cu toate acestea, nimeni nu consideră că acest lucru poate fi ineficient dacă liliecii sunt atrași de zgomotul turbinelor eoliene de la sine”, a declarat David Hosken, unul dintre autorii studiului, profesor la Universitatea din Exeter (Marea Britanie).

Parcurile eoliene câștigă rapid popularitate în Danemarca, SUA și alte țări industrializate ca una dintre sursele de electricitate. Morile de vânt sunt suficient de ieftine și nu necesită multă întreținere, dar deseori deranjează oamenii cu zgomotul lor. Turbinele eoliene pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra mediului: în special, ele ucid adesea păsări și lilieci. Conform estimărilor ecologiștilor, centralele eoliene din Statele Unite  ucid anual aproximativ 600-800 de mii de lilieci.

Majoritatea mor din cauza coliziunilor cu turbinele eoliene, dar recent oamenii de știință au descoperit că liliecii pot muri și din cauza unei scăderi accentuate a presiunii, care creează mișcarea palelor turbinei.

Într-un nou studiu, Hosken și colegii săi au identificat un alt motiv pentru moartea în masă a liliecilor. Pe parcursul activității lor, au observat comportamentul reprezentanților a două specii de lilieci europeni, Pipistrellus pipistrellus și Pipistrellus pygmaeus, în douăzeci de regiuni din Marea Britanie, unde au apărut recent turbine eoliene. Pentru a face acest lucru, oamenii de știință au instalat senzori care înregistrau semnale ultrasonice a liliecilor, atât în ​​apropierea morilor de vânt, cât și la distanță de acestea. Folosind datele de la acești senzori, oamenii de știință au stabilit cât de des au apărut liliecii în vecinătatea turbinelor eoliene și cât timp au petrecut acolo.

Compararea indicatorilor ambelor grupuri de senzori a dezvăluit un model neobișnuit: sa dovedit că liliecii au apărut neobișnuit de multe ori în apropierea turbinelor eoliene chiar și atunci când populația lor era mică. Mai mult, în toate cazurile, au petrecut o perioadă neobișnuit de lungă în vecinătatea turbinelor, și nu în alte zone din apropiere. Ecologiștii cred că acest comportament sugerează că turbinele eoliene atrag  atenția liliecilor.

Oamenii de știință speculează că acest lucru se poate datora sunetelor de înaltă frecvență generate de motoarele eoliene pe care animalele le pot auzi. În același timp, ecologii nu exclud că liliecii se pot aduna în jurul turbinelor eoliene din alte motive. De exemplu, pot fi atrași de faptul că multe insecte sunt concentrate în vecinătatea turbinelor eoliene, cu care liliecii se hrănesc.

În viitorul apropiat, oamenii de știință britanici planifică un studiu mai detaliat al comportamentului liliecilor în vecinătatea turbinelor eoliene. Cercetătorii speră că datele pe care le-au colectat vor indica ceea ce servește exact ca momeală pentru lilieci și vor ajuta la dezvoltarea unor măsuri care să protejeze chiropetele.