Studiu: Anomaliile de temperatură afectează economia mai multor state

Anomaliile de temperatură afectează în mod direct creșterea economică a țărilor. Această concluzie a fost făcută de oamenii de știință de la Universitatea din Potsdam după evaluarea comportamentului indicatorilor macroeconomici în 1537 de regiuni din 76 de țări pe fondul schimbărilor climatice din 1979 până în 2018, notează un articol publicat în revista  Nature Climate Change.

Potrivit publicației, oamenii de știință s-au concentrat pe anomalia condiționată a temperaturii zilnice, adică diferența dintre temperaturile medii zilnice și medii lunare. Acest indicator  permite de analizat schimbările climatice mai detaliat decât schimbarea temperaturii medii anuale. Autorii au folosit date din publicații științifice realizate de ERA5, Banca Mondială și ISIMIP, care au inclus aproximativ 29.000 de observații în întreaga lume.

Abaterile temperaturii medii zilnice reale din regiune de la temperatura medie prevăzută pentru o lună din 1978 – 2018, în întreaga lume au fost însoțite de o scădere a creșterii economice.

Intensitatea culorii roșii indică o scădere a creșterii economice, culoarea gri indică zone pentru care nu există date economice.
Maximilian Kotz et al. / Nature Climate Change, 2021

În țările cu latitudini mari și cu venituri mari, creșterea economică a scăzut cu aproximativ cinci puncte procentuale, în timp ce în țările mai sărace din latitudini joase, declinul a fost de 12 puncte procentuale. Conform studiului, variabilitatea zilnică a temperaturii are un impact negativ liniar asupra creșterii economice din toate regiunile. În același timp, în țări precum Rusia sau Canada, unde diferența dintre temperaturile lunilor cele mai fierbinți și cele mai reci poate ajunge la 40 de grade Celsius, scăderea a fost de doar trei puncte procentuale.

Linia gri reprezintă temperatura medie anuală în regiune, în timp ce linia colorată reprezintă anomalia zilnică a temperaturii.
Maximilian Kotz et al. / Nature Climate Change, 2021

În Columbia și Indonezia, unde variațiile sezoniere ale temperaturii nu depășesc trei grade Celsius, scăderea a fost de peste 10 puncte procentuale. În general, declinul creșterii economice a variat de la 0 (în latitudini nordice) la 12 (în latitudini joase) puncte procentuale și a fost mai puternic în țările cu venituri mici.

De asemenea, sa dovedit că variabilitatea zilnică a temperaturii în lunile de iarnă (în acele regiuni în care iarna poate fi distinsă ca un sezon rece separat) nu a avut un efect vizibil asupra creșterii economice. Autorii au sugerat că instituțiile economice sunt bine adaptate condițiilor de iarnă și fluctuațiilor lor.

Potrivit prognozelor OMS, în perioada 2030-2050, schimbările climatice vor provoca încă 250 de mii de decese pe an. Încălzirea globală va atrage după sine o serie de probleme la scară largă.