În anul 2020 dezastrele naturale au costat omenirea 150 de miliarde de dolari

Organizația caritabilă Christian Aid a realizat bilanțul pierderilor suferite de omenire în 2020 din cauza dezastrelor naturale cauzate de schimbările climatice.

Potrivit raportului organizației, pierderile financiare cauzate de dezastrele naturale (uragane, secete, inundații etc.) au ajuns în acest an la 150 miliarde USD. În același timp, după cum subliniază autorii, aceasta este suma doar a pierderilor asigurate, în timp ce suma reală a bunurilor pierdute este mult mai mare. Raportul enumeră 15 dintre cele mai devastatoare dezastre din acest an, dintre care nouă au provocat daune de peste 5 miliarde de dolari.

În plus, raportul menționează că evaluarea financiară a daunelor nu reflectă întotdeauna în mod direct gradul pierderii, deoarece valoarea proprietății în țările dezvoltate este mult mai mare decât în ​​țările sărace. De exemplu, un sezon ploios neobișnuit de lung în Asia a dus la inundații în India, China și Pakistan. Dar dacă în China pierderile financiare sunt estimate la 32 de miliarde de dolari, atunci în India – doar la 10 miliarde de dolari, iar în Pakistan – 1,5 miliarde de dolari. În același timp, numărul deceselor în India este de aproape zece ori mai mare decât pierderile umane din China (2 mii raportate 278 persoane). În general, potrivit raportului, aproximativ 3,5 mii de persoane au murit în urma cataclismelor în anul 2020, aproximativ 13,5 milioane au fost forțați să-și părăsească casele.