Secretarul general al ONU: Trebuie să încetăm să purtăm război cu natura – aceasta înseamnă sinucidere

Planeta noastră este în pericol, umanitatea duce de fapt un război împotriva naturii. Acest lucru, a fost declarat la conferința online „State of the Planet”, organizată de Universitatea Columbia, de către secretarul general al ONU Antonio Guterres.

„O astfel de atitudine iresponsabilă față de mediu echivalează cu sinuciderea”, a declarat șeful ONU. „Natura răspunde întotdeauna înapoi – și o face cu o forță copleșitoare și furie.” Potrivit secretarului general, combaterea schimbărilor climatice trebuie să fie o prioritate pentru umanitate în secolul XXI.

În discursul său emoționant, Antonio Guterres a lansat o campanie de intensificare a eforturilor globale de protecție a naturii. Este programat să coincidă cu summitul climatic din 12 decembrie, aniversarea a cincea de la adoptarea Acordului de la Paris. Ca parte a campaniei, au fost lansate  două rapoarte: privind extracția combustibililor fosili și schimbările climatice.

În discursul său, Antonio Guterres a subliniat o imagine pesimistă a ceea ce se întâmplă pe planeta noastră: diversitatea biologică este distrusă; aproximativ un milion de specii de viețuitoare sunt pe cale de dispariție; ecosisteme întregi se prăbușesc în  ochii noștri; în fiecare an pierdem până la zece milioane de hectare de pădure. Oceanele lumii sunt epuizate și sufocate cu deșeuri din plastic. Recifele de corali sunt decolorate și ucise. Până la nouă milioane de oameni mor din cauza poluării aerului și a apei în fiecare an, ceea ce reprezintă de peste șase ori mai mult pierderile actuale din cauza pandemiei coronavirusului.

„Studiile recente ale Organizației Meteorologice Mondiale și ale Programului Națiunilor Unite pentru Mediu arată cât de aproape este omenirea de un dezastru climatic”, a declarat secretarul general al ONU.  2020 va fi unul dintre cei trei ani mai calzi din lume. Ultimul deceniu a fost cel mai fierbinte din istoria omenirii „.

Pandemia COVID-19 a redus temporar emisiile și poluarea atmosferei Pământului, dar nivelurile de dioxid de carbon rămân la un nivel istoric și continuă să crească. Inițiativele climatice globale nu au dat încă rezultate tangibile. Emisiile de gaze cu efect de seră sunt acum cu 62% mai mari decât în ​​1990, când au început negocierile internaționale privind clima.

„Reconcilierea cu natura este cea mai importantă provocare din secolul XXI. Ar trebui să fie o prioritate pentru noi toți ”, a spus Antonio Guterres.  În contextul dezvoltării pandemiei, vedem raze de speranță sub forma apariției iminente a unui vaccin împotriva virusului. Cu toate acestea, nimeni nu va crea un vaccin magic pentru planeta noastră. Natura are nevoie urgent de ajutor.”

Potrivit secretarului general al ONU, în lupta împotriva crizei climatice, omenirea se confruntă cu trei imperative.

În primul rând, în următoarele trei decenii, comunitatea internațională trebuie să realizeze neutralitatea globală a carbonului, adică să reducă la zero emisiile în atmosferă. Țările care reprezintă mai mult de 65% din emisiile globale de dioxid de carbon și peste 70% din economia globală sunt așteptate să își asume angajamente ambițioase de neutralitate a carbonului până la începutul anului viitor.

În al doilea rând, a subliniat șeful ONU, guvernele statelor care aparțin comunității internaționale ar trebui să își coordoneze politicile financiare cu planul global de acțiune pentru climă – Acordul de la Paris. „Avem nevoie de toate țările pentru a-și transforma promisiunile în acțiuni concrete cu termene clar definite”, a spus Antonio Guterres. „Aciasta va oferi încredere întreprinderilor și sectorului privat în alocarea investițiilor.”

În al treilea rând, potrivit secretarului general al ONU, omenirea trebuie să se adapteze la un climat în schimbare rapidă pentru a proteja regiunile cele mai vulnerabile și popoarele rezidente de impactul periculos al climei. Până în prezent, adaptarea a reprezentat doar 20% din finanțarea globală a schimbărilor climatice și fiecare dolar investit în adaptare, estimează experții, poate genera venituri de aproape patru dolari.

„A sosit timpul să schimbăm radical caracterul relației omenirii cu natura”, a spus Antonio Guterres. „Și trebuie să lucrăm la acest lucru împreună, deoarece solidaritatea în această chestiune echivalează cu supraviețuirea. Fie ca acest concept să devină principala lecție a anului 2020 pentru noi”.