PNUD și Fondul Verde pentru Climă sprijină Moldova pentru o mai bună planificare a adaptării la schimbările climatice

Republica Moldova va fi capabilă să depășească mai bine provocările climatice, datorită unui proiect ambițios al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, finanțat de Fondul Verde pentru Climă. Acesta a fost lansat astăzi, în cadrul unui eveniment online, la care au participat toți partenerii.  

Proiectul, care se va derula până în 2024 și are un buget de 2,1 milioane de dolari americani, își propune să sprijine un proces eficient de planificare a adaptării. Acesta va permite o mai bună gestionare a riscurilor privind schimbările climatice cu care se confruntă țara noastră și se va concentra pe cele mai afectate sectoare, ca cel al transportului, energiei, apei, silviculturii și sănătății.  

În perioada în care comunitatea internațională se confruntă cu cea mai gravă criză de sănătate, fenomenele meteorologice extreme au bătut, în 2020, toate recordurile, necesitând punerea unui accent sporit pe eforturile de adaptare la schimbările climatice. Cred cu tărie că acest proiect va contribui, în termeni concreți, la planificarea măsurilor adecvate pentru adaptare și bugetare, în vederea reducerii vulnerabilităților climatice din toate sectoarele cheie ale economiei noastre”, a declarat Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă a PNUD în Moldova.    

Cu sprijinul PNUD, procesul național de planificare a adaptării continuă, fiind la etapa a II-a. Astfel, Moldova este prima țară din lume care își sporește eforturile în acest sens.

Republica Moldova se confruntă cu impactul schimbărilor climatice, lucru care generează efecte devastatoare asupra sectoarelor economice, în special, în agricultură, unde 60% din volumul recoltei a fost afectat de seceta hidrologică din anul curent. Este o provocare imensă pentru țara noastră, întrucât resursele și capacitățile sunt limitate. Cu siguranță, procesul național de planificare a adaptării la schimbările climatice în Republica Moldova este un instrument care va valorifica noi oportunități în vederea reducerii riscurilor şi creşterii rezistenţei la schimbările climatice. În acest sens, mizăm în continuare pe o colaborare eficientă și dialog constructiv cu partenerii de dezvoltare”, a subliniatDorin Andros, secretar de stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

De asemenea, urmează identificarea necesităților sectoriale de adaptare, precum și ajustarea cadrului de politici necesare pentru reducerea vulnerabilităților provocate de schimbările climatice. Pentru fiecare sector în parte, vor fi elaborate foi de parcurs tehnologice, promovând tehnologiile ce favorizează reziliența climatică.

Pentru asigurarea fondurilor necesare, care să finanțeze măsurile propuse, va fi promovată o metodologie specifică de bugetare – marcarea climatică a bugetului – care este un instrument de monitorizare și urmărire a tuturor cheluielilor legate de climă în sistemul bugetului național.

Totodată, vor fi elaborate planuri de adaptare pentru trei orașe din țară, pentru a spori reziliența în regiuni. Cinci idei de proiecte de investiții vor fi conceptualizate și prezentate Fondului Verde pentru Climă, cu scopul de a crește accesibilitatea țării noastre la fondurile destinate climei.  

Acest proiect este o continuare a unei etape precedente, implementate în 2013 – 2017, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare. Moldova este printre cele mai vulnerabile țări la schimbările climatice, acestea generând pierderi economice de circa 2,13% din PIB. Secetele, inundațiile și, uneori, înghețurile care au loc primăvara târziu sunt evenimente meteorologice extreme frecvente și intense, care afectează sectoarele cheie ale economiei. În acest sens, sunt necesare acțiuni suplimentare, pentru a accelera dezvoltarea politicilor naționale climatice care ne vor ajuta să devenim o societate cu emisii reduse de carbon și rezilientă la climă.

Sursa PNUD Moldova