Încălzirea globală a accelerat moartea arborilor din pădurile Amazonului

Încălzirea globală și seceta au accelerat moartea arborilor din Amazon, potrivit ecologiștilor care au studiat  peste 124 de mii de copaci din regiune. Acest lucru le-ar putea afecta capacitatea de a recicla dioxidul de carbon din atmosferă, scriu oamenii de știință în revista științifică Nature Communications.

„Am constatat că speciile de arbori care cresc rapid au început să moară din ce în ce mai frcvent în ultimii ani. În timp ce încălzirea globală accelerează creșterea lor, dispariția rapidă a acestor specii de arbori denotă faptul că capacitatea pădurilor amazoniene de a stoca carbonul a început să scadă mai degrabă decât să crească. „- a declarat David Galbraith  unul dintre autorii lucrării,  ecolog  la Universitatea din Leeds (Marea Britanie).

Potrivit ecologiștilor, pădurea tropicală amazoniană acoperă aproximativ 5,5 milioane de km2. Acestea reprezintă aproximativ 10% din carbonul stocat în toate organismele vii de pe Pământ, deoarece în fiecare an produc aproximativ aceeași cantitate de biomasă. În plus, produc aproximativ 6% din oxigenul total pe care îl degajă toate organismele fotosintetice de pe planetă.

Pe de o parte, oamenii de știință sunt îngrijorați de rata crescândă a exploatării forestiere în Amazon, care, după câteva decenii de declin, a continuat să crească anul trecut. În plus, calculele climatologilor afirmă că în deceniile următoare, pădurile tropicale din America de Sud vor deveni instabile din cauza precipitațiilor mai puține și a temperaturilor mai ridicate. Ca urmare, până la începutul secolului următor, acestea pot dispărea complet.

Pentru a afla cât trăiesc copacii în Amazon și care sunt factorii care le influențează cel mai mult creșterea, durata de viață și biomasa, Galbraith și colegii săi au efectuat un studiu masiv. Timp de trei decenii, oamenii de știință au analizat 124 de mii de copaci care vegetează în diferite regiuni din America de Sud. În acest timp, peste 18 mii dintre ei au dispărut dintr-un motiv sau altul.

Studiul a demonstrat că cel mai mare impact asupra duratei de viață a speciilor de arbori cu cea mai rapidă creștere a fost creșterea temperaturilor medii anuale și a concentrației de CO2 în aer. Acești factori au crescut semnificativ probabilitatea morții lor la orice vârstă. O altă consecință a încălzirii globale sunt secetele mult mai frecvente, care au afectat puternic durata de viață a florei din partea de sud a Amazonului.

Ecologiștii cred că acest lucru poate duce în cele din urmă la faptul că, în deceniile următoare, pădurile din America de Sud vor deveni mult mai slabe pentru a absorbi dioxidul de carbon și a-l stoca sub formă de biomasă. Acest lucru ar trebui luat în considerare atunci când se prognozează cât de eficiente vor fi acțiunile împotriva schimbărilor climatice, care se regăsesc în cadrul Acordului de la Paris și a altor inițiative similare.