Evenimentul de lansare a lucrărilor de construcție pentru proiectele finanțate de Uniunea Europeană (UE) privind aprovizionarea cu apă și canalizare (AAC) în raionul Leova și de eficiență energetică (EE) a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Consiliul Raional Leova și Primăria orașului Leova anunță despre evenimentul de lansare a lucrărilor de construcție pentru proiectele finanțate de Uniunea Europeană (UE) privind aprovizionarea cu apă și canalizare (AAC) în raionul Leova și de eficiență energetică (EE) a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova, care va avea loc  miercuri, 4 noiembrie 2020, ora 10.00, cu începere în orașul Leova, în ograda Liceului Teoretic „Constantin Spătaru”, orașul Leova, strada Ștefan cel Mare 56, după care va continua în satul Filipeni, raionul Leova, în proximitatea Casei de Cultură din localitate.

Regiunea de Dezvoltare Sud beneficiază de 4 proiecte  de infrastructură în cadrul cărora sunt 7 măsuri investiționale, finanțate de Uniunea Europeană. 5 dintre aceste măsuri sunt menite pentru a îmbunătăți modernizarea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare în orașul Leova, localitățile Iargara, Cupcui, Filipeni și Romanovca, iar 2 vizează sporirea eficienței energetice în cadrul Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova și în incinta Liceului Teoretic „Matei Basarab” din orașul Basarabeasca.

Măsurile sunt implementate în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și sprijinit financiar de Guvernul Germaniei.

Valoarea totală a măsurilor investiționale de apă și canalizare este de 138,5 milioane lei, dintre care 125 milioane lei sunt acordați de Uniunea Europeană și 13,5 milioane lei constituie contribuția locală. Aproximativ 12.000 de locuitori ai orașului Leova și localităților Iargara, Cupcui, Filipeni și Romanovca vor beneficia de proiectele de apă și canalizare din Regiunea de Dezvoltare Sud.

Valoarea totală a proiectului de eficiență energetică a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova constituie 53 milioane de lei, dintre care 50,5 milioane de lei fiind acordați de Uniunea Europeană și 2,5 milioane lei reprezentând contribuția locală. În același timp, proiectul de eficiență energetică a Liceului Teoretic „Matei Basarab” din orașul Basarabeasca se cifrează la 19,9 milioane lei, dintre care 19,2 milioane au fost oferite de Uniunea Europeană și peste 700 mii lei reprezintă contribuția locală. Numărul total de beneficiari, în cele două licee, este de aproape 1000 de elevi, profesori și angajați auxiliari.

IMPORTANT: Evenimentul va fi organizat în conformitate cu recomandările  Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind adunările în masă în perioada pandemiei COVID-19 și, implicit, cu respectarea măsurilor de siguranță, purtarea obligatorie a măștilor de către participanți și distanțare fizică de 1.5 metri.

Sursa:www.adrsud.md