Schimbările climatice sunt asociate riscului crescut de incendii

Riscul de incendii crește din cauza schimbărilor climatice globale. Acest lucru este afirmat într-un studiu al climatologilor, care a fost publicat de site-ul ScienceBrief. Raportul anterior pe această temă, publicat de ScienceBrief în ianuarie 2020, s-a bazat pe o analiză a 57 de publicații științifice. Acest număr a crescut acum la 116. În revizuirea actualizată, autorii s-au concentrat asupra incendiilor din vestul SUA și Australia.

Cercetătorii scriu că, din cauza schimbărilor climatice, „perioadele cu risc ridicat de incendii” au devenit mai frecvente în diferite părți ale lumii datorită unei combinații de temperaturi ridicate, umiditate scăzută, precipitații rare și vânturi puternice. Vestul Statelor Unite în ultimile luni a cunoscut cele mai pronunțate condiții din ultimii 40 de ani, ducând la „vreme periculoasă de incendiu”. Potrivit oamenilor de știință, scara mare a incendiilor atât în ​​vestul Statelor Unite, cât și în sud-vestul Australiei nu poate fi explicată printr-un singur factor legat de natura utilizării terenurilor. Experții sunt încrezători că riscul de incendii a crescut în timp.

Experții Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), în special, au reamintit că în august în vestul Statelor Unite a fost mai cald decât de obicei. Statele din California, Oregon și Washington au fost deosebit de puternic afectate de incendii. La sfârșitul lunii septembrie, serviciul meteorologic a avertizat cu privire la sosirea unui nou val extins de căldură și a vântului puternic în regiunile de sud-vest ale Californiei. Cu toate acestea, experții subliniază că o bună gestionare a terenurilor poate reduce riscul de incendii.

OMM a atras, de asemenea, atenția asupra unui studiu realizat de oamenii de știință germani, care consideră că secetele severe din Statele Unite și Australia ar trebui privite ca primele semne ale unei expansiuni a tropicelor și a temperaturilor lor  ridicate. Până de curând, oamenii de știință nu au putut explica motivele acestui proces, deoarece atenția lor s-a concentrat în principal asupra fenomenelor atmosferice.

Conform noii ipoteze, zona tropicală se extinde nu datorită proceselor din atmosferă, ci datorită creșterii temperaturii oceanului în subtropice. Oamenii de știință consideră că această încălzire a oceanului este principalul motiv pentru extinderea zonei tropicale. Este tipic atât pentru emisfera nordică, cât și pentru cea sudică.