ONU susține legătura dintre extincția biodiversității și noul coronavirus

Pierderea biodiversității în lume este direct legată de răspândirea infecțiilor periculoase, cum ar fi noul coronavirus. Această opinie a fost exprimată marți de secretarul executiv al Convenției ONU privind diversitatea biologică (CBD) Elizabeth Maruma Mrema la o conferință de presă online dedicată prezentării raportului ONU „Global Biodiversity Outlook”.

„Pe măsură ce natura  degradează, printre oameni și animale în acest an au apărut noi căi de răspândire pentru unele boli mortale, cum ar fi coronavirusul. Timp a rămas puțin, iar pandemia a demonstrat că schimbarile sunt posibile și necesare(în abordarea problemei biodiversității pentru unele state)”,a declarat secretarul executiv CBD. Deciziile și amploarea afacerilor vor avea consecințe grave – bune sau rele – pentru toate speciile, inclusiv specia umană.”

Potrivit acesteia, „rata pierderii biodiversității este acum fără precedent din întreaga istorie a omenirii”. „Toate sistemele vii ale Pământului sunt amenințate și, cu cât omenirea  exploatează în mod irațional natura, limitându-i contribuția în viața umană, cu atât mai mult subminăm propria bunăstare, securitate și dezvoltare. Ea a adăugat că pandemia noului coronavirus ar trebui să-i oblige pe oameni să regândească atitudinea față de natură și să mediteze asupra consecințelor grave ale extincției diversității și degradării ecosistemelor.

Raportul ONU prezentat afirmă că niciunul dintre obiectivele ONU privind biodiversitatea pentru 2011-2020 nu a fost îndeplinit pe deplin, dar există încă o oportunitate de a inversa tendințele alarmante în punerea în aplicare a conceptului relevant până în 2050.

„La nivel global, niciuna dintre cele 20 de ținte nu a fost atinsă pe deplin, în ciuda implementării parțiale a șase dintre acestea”, se spune în document. De exemplu, există doar succes în creșterea numărului de zone marine și terestre protejate, finanțarea activităților care vizează conservarea biodiversității și pregătirea strategiilor naționale relevante de către membrii ONU.

„Imaginea generală din rapoartele naționale prezentate de unele țări indică, de asemenea, progrese, care, totuși, nu sunt suficiente pentru punerea în aplicare a obiectivelor Aichi pentru 2011-2020 în domeniul biodiversității (formulată la Convenția ONU în 2010 în orașul japonez Nagoya, prefectura Aichi,) În medie, țările raportează că peste o treime din toate obiectivele naționale sunt în curs de desfășurare (34%) „, se arată în raport.

ONU consideră că, pe baza dinamicii actuale, biodiversitatea planetei va continua să scadă, ceea ce va pune în pericol realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă. Conform previziunilor, în scenarii inerțiale, această tendință va continua până cel puțin în 2050 din cauza consecințelor utilizării resurselor terestre și maritime, a schimbărilor climatice și a poluării mediului.

În acest sens, raportul subliniază că „deși obiectivele Planului strategic pentru biodiversitate 2011-2020 nu sunt îndeplinite, nu este prea târziu să încetinim, să oprim și să inversăm în cele din urmă tendințele alarmante existente în ceea ce privește pierderea biodiversității”. „În plus, acțiunile necesare pentru o astfel de „întorsătură”sunt pe deplin conforme cu obiectivele stabilite în cadrul Acordului de la Paris privind schimbările climatice și al Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și sunt chiar și cele mai importante componente ale acestora”, se remarcă în document. Autorii raportului consideră că țările trebuie să intensifice eforturile de conservare și restaurare a biodiversității, să ia măsuri mai eficiente pentru a elimina factorii care duc la pierderea acesteia.