Fiecare al optulea deces în Uniunea Europeană este asociat cu poluarea mediului

Factorii de mediu, cum ar fi poluarea aerului și căldura cauzată de schimbările climatice, sunt responsabili pentru aproximativ 13% din toate decesele din Europa. Acest lucru este afirmat în raportul Agenției Europene de Mediu (AEM), scrie Reuters. Un total de 630.000 de decese din cele 27 de țări ale Uniunii Europene, precum și în Marea Britanie, au fost atribuite factorilor de mediu în 2012, ultimul an pentru care există date disponibile .

 „Aceste decese pot fi prevenite și pot fi reduse semnificativ prin eforturi de îmbunătățire a calității mediului”, se spune în raport. Poluarea aerului este cel mai mare risc pentru sănătate din Europa, provocând în fiecare an peste 400.000 de decese premature. Expunerea pe termen lung la poluanți poate provoca diabet, boli pulmonare și cancer, iar dovezile timpurii sugerează că poluarea aerului poate fi asociată cu rate mai mari de mortalitate în rândul pacienților cu COVID-19.

Nivelurile de poluare din Europa au scăzut brusc pe fondul restricțiilor impuse în timpul pandemiei, dar se așteaptă ca scăderea să fie temporară, iar majoritatea țărilor de pe continental european vor rata obiectivele de reducere a emisiilor prevăzute de UE până în anul 2050.

Agenția Europenă de Mediu de a declarat că pandemia de coronavirus a evidențiat legătura dintre mediu și sănătatea umană, demonstrând un risc crescut de transmitere a bolilor de la animale la om drept rezultat al degradării mediului și a problemelor din industria producției cărnii.

 „COVID-19 este un alt apel la trezire. Suntem extrem de conștienți de legătura dintre ecosistemele noastre și sănătatea noastră”, a declarat șeful european al sănătății Stella Kyriakides.