O companie americană a anunțat construcția unei baterii ultra-longevive fabricată din deșeuri nucleare

Baterie de telefon mobil care funcționează nouă ani doar de la o singură încărcare; baterie auto cu o durată de viață de o sută de ani; un stimulator cardiac conceput să funcționeze câteva mii de ani – așa cum afirmă compania californiană NDB, nu există nimic fantezist în astfel de dispozitive. Toate acestea pot fi reale  cu ajutorul unei noi tehnologii pentru producția de baterii Nano Diamond, dezvoltată de inginerii companiei.

Deșeurile nucleare reprezintă o problemă serioasă pentru lumea modernă. Acestea sunt extrem de toxice, iar eliminarea lor în siguranță este complicată și costisitoare. NDB susține că o parte din aceste deșeuri – tijele din grafit din reactoarele nucleare – pot fi profitabile.

Pentru aceasta, materialul tijelor este purificat pentru a obține un izotop pur de carbon-14 și apoi, sub presiune, este transformat în nanodiamond. Stratul de diamant radioactiv este apoi acoperit cu carbon non-radioactiv 12 produs în laborator. Bateriile Nano Diamond dintr-un astfel de sistem acționează ca un semiconductor și  radiator, în timp ce carbonul-12 acționează ca un strat protector.

Într-o singură celulă a bateriei, mai multe straturi de nanodiamond sunt combinate cu un circuit integrat și un supercondensator pentru a stoca și distribui instantaneu încărcătura. Potrivit NDB, o astfel de celulă poate fi scalată la orice standard și dimensiune a bateriilor.

Potrivit dezvoltatorilor, deși intenționează să utilizeze deșeuri periculoase pentru producerea unor astfel de baterii, nivelurile de radiații ale dispozitivelor vor fi mai mici decât cele ale corpului uman. Și costul acestor baterii va fi comparabil cu bateriile litiu-ion de aceeași capacitate. Compania nu a lansat încă un prototip, dar afirmă că are dovezi de eficacitate conceptuale.

„Imaginați-vă acest lucru pe un iPhone”, a spus Neil Niker, director de dezvoltare strategică la NDB. „Imaginați-vă o lume în care nu trebuie să vă încărcați deloc smartphone-ul în timpul zilei, timp de o săptămână, timp de o lună … Asta putem realiza cu această tehnologie.”

Anunțurile companiei au fost întâmpinate cu scepticism prudent în cercurile tehnologice. Dezvoltarea primului eșantion de lucru, potrivit dezvoltatorilor, va dura aproximativ doi ani.