Noua estimare a volumului deșeurilor din plastic în Oceanul Atlantic a depășit-o pe cea precedentă de aproape 10 ori

Oceanografii britanici au descoperit că în straturile superioare ale Oceanului Atlantic, la o adâncime de 200 de metri, plutesc între 12 și 21 de milioane de tone de deșeuri din plastic. Aceasta este de aproximativ zece ori mai mult decât au indicat măsurătorile anterioare. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista științifică Nature Communications.

„Anterior nu am putut suprapune estimările teoretice ale cantității de plastic din ocean cu volumul  aflat în Atlantic. Acest lucru se datora faptului că, în trecut, oamenii de știință nu au analizat particulele din microplastic de la adâncimi mari. Am efectuat primele astfel de măsurători pe întregul Atlantic, de pe coasta Marii Britanii până la Insulele Falkland „, a declarat Katsiaryna Pabortsava , oceanograf la Centrul Național Oceanografic din Marea Britanie și unul dintre autorii studiului.

În fiecare an, aproximativ 300 de milioane de tone de deșeuri din plastic ajung în apele uzate și depozitele din întreaga lume. Cea mai mare parte a acesteia nu poate fi descompusă de microbii solului, astfel încât acest deșeu rămâne aproape intact timp de zeci și chiar sute de ani. Când pătrunde în oceane, formează conglomerate uriașe, asemănătoare cu așa-numita Great Garbage Patch Pacific.

Katsiaryna Pabortsava și colegul ei Richard Lampitt au fost primii care au studiat în detaliu cât de multe resturi de plastic se află în orizontul superior de 200 de metri al Oceanului Atlantic. Pentru a face acest lucru, oceanografii au navigat aproape întregul Atlantic la bordul navei de cercetare „James Clark Ross”, colectând periodic probe de apă de la diferite adâncimi.

Sursa: www.phys.org

După ce au analizat conținutul lor, oamenii de știință au colectat particule de polietilenă, polipropilenă și polistiren – cele mai comune trei forme de plastic – și au estimat masa și volumul lor pe întregul stratul superior al Oceanului Atlantic. S-a dovedit că volumul său anterior a fost subestimat semnificativ. Potrivit oamenilor de știință, nu este vorba de 2 milioane de tone, așa cum se credea anterior, ci de la 12 la 21 de milioane de tone.

„Dacă presupunem că concentrația resturilor din plastic se schimbă după același principiu pe întreaga grosime a oceanului, atunci aproximativ 200 de milioane de tone de deșeuri ar trebui să fie depozitate în apele Oceanului Atlantic – și vorbim doar despre aceste trei tipuri de plastic. În acest caz, estimările noastre se vor dovedi a fi excesiv de optimiste”, a adăugat Richard Lampitt.

Sperăm că vom contribui la estimarea și mai exactă a cantității de plastic. Acest lucru este necesar pentru a evalua cât de repede se depune plasticul pe fundul Oceanului Atlantic și cât de mult se află acesta în sedimente. Acest lucru este important pentru a prezice consecințele pentru mediul înconjurător ale unei astfel de poluări, au concluzionat cercetătorii.