După explozia din Beirut Greenpeace recomandă locuitorilor să poarte respiratoare

Explozia și incendiul din portul Beirut au degajat gaze și particule care ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate, în special pentru copiii și vârstnicii din capitala libaneză. Rezidenții sunt încurajați să poarte respiratoare pentru a se proteja de substanțele periculoase, într-un comunicat emis de biroul Greenpeace din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Explozia din Beirut a fost cauzată de detonarea unei încărcături  păstrate într-un depozit – 2,7 mii tone de azotat de amoniu. Incendiile de acest fel conduc la eliberarea de volume mari de gaze poluante, în special oxizi de azot, a menționat organizația. În același timp, există posibilitatea ca oxizii de azot din atmosferă printr-o reacție chimică să formeze ozon, un alt gaz dăunător oamenilor în volume mari. În plus, din cauza unui incendiu, se pot instala diverse particule solide mici, care reprezintă, de asemenea, o amenințare la adresa sănătății umane, dacă sunt inhalate.

„Probabil acum, când incendiile au fost stinse, cea mai severă fază de poluare a aerului se va încheia, dar chiar dacă se va întâmpla, este posibil ca unii oameni să fi suferit deja de poluarea semnificativă a mediului”, se arată în comunicat.

În acest moment, din cauza poluării, oamenii pot întâmpina dificultăți de respirație, iritații de ochi sau piele. Sunt supuși riscului copiii mici și vârstnicii, precum și cei care au probleme ale inimii sau maladii pulmonare.

Ca măsură de protecție, organizația recomandă purtarea unei măști respiratorii de protecție în aer liber. În același timp, este recomandabil ca copiii și vârstnicii să stea în camere curate ori de câte ori este posibil. Locuințele trebuie curățate bine, folosind și aici o mască de protecție. Legumele și fructele trebuie spălate bine înainte de consum.